Postęp w rozwoju farmy, dzięki zastosowaniu automatycznej linii pakującej do przekąsek firmy Ishida

Zainstalowanie dedykowanego rozwiązania, czyli kompleksowej linii pakującej od Ishida, umożliwiło brytyjskiemu producentowi chipsów premium efektywne korzystanie z automatyzacji, w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu na jego produkty.

Fakty i liczby

  1. Firma Fairfields Farm zainwestowała w kompletny system pakowania przekąsek firmy Ishida, obejmujący automatyczną pakowaczkę
  1. Nowa linia pakowania przekąsek obsługuje worki o rozmiarach od 25 g do 150 g z prędkością do 120 opakowań na minutę, co oznacza wzrost prędkości o 50%
  2. Instalacja maszyny do pakowania Ishida umożliwiła klientowi przeniesienie 2-3 osób na dodatkową zmianę, aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu
  3. Urządzenie do pakowania można szybko przełączać między formatami opakowań za naciśnięciem jednego przycisku

Firma Fairfields Farm należy do państwa Strathern, trzeciego pokolenia rolników, którzy również nią zarządzają. Firma rozpoczęła produkcję chipsów w 2006 roku, wykorzystując ziemniaki uprawiane w gospodarstwie. Od tego czasu skrupulatne podejście do jakości, zarówno przy wyborze ziemniaków, jak i metod produkcji, sprawiło, że marka rosła w siłę, dostarczając chipsy do szerokiej gamy placówek gastronomicznych i specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej w całej Wielkiej Brytanii.

Skupienie się Fairfields Farm głównie na niezależnych sprzedawcach detalicznych odróżnia tę markę od konkurentów zaopatrujących supermarkety i pomogło przyczynić się do jej stale rosnącego sukcesu dzięki zwiększeniu sprzedaży o ponad 40% w zeszłym roku.

To skłoniło ich do nawiązania kontaktu z firmą Ishida, w celu instalacji nowej zautomatyzowanej linii pakującej w celu wsparcia dotychczasowej działalności, która stała się zbyt powolna i pracochłonna, aby sprostać zwiększonym wymaganiom produkcyjnym. Decyzja o wyborze firmy Ishida do projektu wynikała z długoletniej reputacji Fairfields Farm w zakresie jakości i usług – jak wyjaśnił Simon Heard, dyrektor operacyjny firmy:

„Jakość ma kluczowe znaczenie na każdym etapie naszej produkcji – od ziemniaków, które wybieramy do naszych chipsów, po maszyny na naszych liniach. Znałem firmę Ishida i jej możliwości na podstawie mojego 30-letniego doświadczenia w produkcji żywności, więc, gdy przyszło do wyboru dostawcy, był to nasz oczywisty wybór”.

Ważnym czynnikiem prowadzącym do podjęcia decyzji o współpracy była także opieka posprzedażowa zapewniona przez Ishida.

„Ishida oferuje poziom wsparcia, którego po prostu nie dostarczają jej konkurenci” – powiedział Simon. „Przykładowo, potrzebowaliśmy pilnie taśmy zamiennej na linii, a Ishida była w stanie dostarczyć część tego samego dnia”.

Przestrzeń w zakładzie produkcyjnym Fairfields Farm jest na wagę złota, dlatego kolejną kluczową zaletą był kompaktowy rozmiar linii.

Kompletna linia pakująca firmy Ishida działa teraz równolegle z wykorzystywaną wcześniej linią obejmującą naważarkę wielogłowicową, maszynę do pakowania w worki i ręczne pakowanie zbiorcze – przy czym stara linia obsługuje głównie opakowania o większych rozmiarach, gdzie prędkość nie jest tak istotna.

Nowa, w pełni zautomatyzowana linia Ishida składa się z 14-głowicowej naważarki wielogłowicowej serii RV, maszyny do workowania INSPIRA, testera szczelności, wagi kontrolnej i automatycznej maszyny pakującej ACP-711. Została zainstalowana w zakładzie produkcyjnym Fairfields Farm w lutym 2022 r.

Od czasu instalacji firma zyskała na automatyzacji i zaobserwowała znaczny wzrost wydajności, lepszą kontrolę jakości i efektywniejsze rozmieszczenie personelu.

Nowe połączenie naważarki wielogłowicowej i maszyny do produkcji worków Ishida obsługuje worki o rozmiarach od 25 g do 150 g do 120 opakowań na minutę, zapewniając wzrost prędkości o 50%. Dokładność ważenia mieści się w granicach 4% optymalnej masy docelowej, co znacznie zmniejsza rozrzut produktu w przypadku najpopularniejszego rozmiaru 40 g i stanowi zauważalne usprawnienie, biorąc pod uwagę, że pojedynczy chips może ważyć nawet 1,3 g.

Jedną z głównych zalet pakowaczki Ishida jest jej zdolność do dotrzymywania szybkiego tempa pozostałej części linii. Dzięki zautomatyzowanej pracy umożliwiło to ponowne wykorzystanie personelu fabryki w innym miejscu.

„W przypadku ręcznego pakowania kartonów na końcu linii pracują zwykle dwie lub trzy osoby” – wyjaśnił Simon. „Dzięki instalacji maszyny do pakowania kartonów Ishida ACP ich praca przestała być konieczna, co znacznie ułatwiło wprowadzenie dodatkowej zmiany w celu zaspokojenia zwiększonego zapotrzebowania”.

Szybkie przezbrojenia to kolejna zaleta sprzętu Ishida. Na przykład łatwe wyjmowanie lejów w CCW-RV-214 ułatwia szybkie czyszczenie wagi podczas zmiany smaku, a urządzenie pakujące można szybko przełączać między formatami opakowań za naciśnięciem jednego przycisku.

Zaangażowanie Fairfields Farm w jakość zostało dodatkowo wzmocnione poprzez dodanie testera szczelności i wagi kontrolnej Ishida, co gwarantuje, że wszelkie opakowania niezgodne ze specyfikacją zostaną odrzucone z linii. Tester zgrzewu może także mierzyć i przekazywać dane dotyczące napełnienia powietrzem bezpośrednio do maszyny pakującej, umożliwiając automatyczne dostosowanie pracy maszyny do pakowania w celu utrzymania stałej grubości opakowania i zapewniając płynniejszą oraz bardziej wydajną operację pakowania.

Wśród kolejnych zalet systemów Ishida można wymienić: łatwość konfiguracji, zmiany i przyjazność dla użytkownika, w tym także – co podkreśla Simon – prostotę obsługi INSPIRA:

„Ekran INSPIRA jest przejrzysty i bardzo ułatwia zrozumienie pojawiających się problemów oraz sposobów ich rozwiązania. To, wraz z kombinacją różnych języków dostępnych na wyświetlaczu, pomaga w szybkim szkoleniu zróżnicowanego personelu”.

Kompletna linia pakująca w Fairfields Farm stanowi centralny element pięcioletniego planu rozwoju firmy, a zwrotu z inwestycji firma spodziewa się w ciągu dwóch i pół roku.

Klient:

Fairfields Farm to rodzinne gospodarstwo położone na granicy Essex i Suffolk, należące do Roberta i Laury Strathern. Fairfields uprawiają ziemniaki, a następnie ręcznie gotują na miejscu grubo krojone (wegańskie i bezglutenowe) chipsy. To opowieść o drodze od pola do gospodarstwa, którą może pochwalić się niewielu innych konkurencyjnych producentów tego typu żywności. Chipsów Fairfields Farm Crisps nie sprzedaje się w supermarketach, co sprawia, że są odbierane jako wyjątkowy przysmak.

Mieszkańcy Fairfield są świadomi, że jeśli chcą w nadchodzących latach nadal uprawiać ziemniaki i produkować chipsy, muszą dbać o ziemię. Dlatego też w gospodarstwie wprowadzono szereg inicjatyw na rzecz zrównoważonego rozwoju, obejmujących produkcję roślin bio, zarządzanie zbiornikami wodnymi, programy sadzenia drzew i żywopłotów oraz rezerwowanie gruntów dla dzikiego ptactwa i zapylaczy. Fairfields są na dobrej drodze do osiągnięcia neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla i zerowej emisji netto do 2030 r.