Owsianka na mleku

Owsianka na mleku krowim lub też koksowym, czy sojowym, to wspaniały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek na dobry początek dnia. Zapraszam po super sprawdzony przepis.

– najlepsza na śniadanie
– można ją szykować również na mleku roślinnym
– z płatkami górskimi, zwykłymi, lub też błyskawicznymi

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2 porcje – łącznie 400 g

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g dania

Składniki:

  • trochę ponad pół szklanki płatków owsianych np. pełnoziarnistych – około 85 g
  • niecałe 1,5 szklanki dowolnego mleka – około 360 ml
  • 1 łyżeczka ulubionego miodu lub cukru
  • ewentualne dodatki: owoce, orzechy, dżem, cynamon

Owsianka na mleku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam owoców, ponieważ każdy może użyć innych dodatków. U mnie są to świeże banany, borówki i truskawki.

Aby zrobić płatki owsiane na mleku można użyć dowolnych płatków owsianych. Płatki owsiane górskie oraz pełnoziarniste należy gotować nawet o około pięć minut dłużej, niż zwykłe płatki owsiane lub te błyskawiczne. Górskie i pełnoziarniste płatki nie kleją się tak dobrze i zawsze będą trochę twardsze, niż zwykłe i błyskawiczne. Warto zatem dodać do nich na koniec odrobinę płatków posianych błyskawicznych (1-2 łyżki), które gotują się naprawdę szybko.

Stosunek płatków do płynu wynosi zazwyczaj 1:3, czyli 1 porcja płatków i trzy porcje płynu. Nie należy jednać kurczowo trzymać się tych zasad, ponieważ jedni wolą rzadszą, a inny gęstszą owsiankę. Dodatkowo duże znaczenie ma zarówno rodzaj użytych płatków, jak i samego płynu, a nawet szerokość garnka, czy moc palnika.

 

Płatki owsiane na mleku

Do niedużego i sprawdzonego garnka (taki, w którym nie przypala Ci się mleko) z grubszym dnem wlej niecałe 1,5 szklanki mleka (u mnie krowie 3,2 %). Może to być też mleko chudsze, lub napój roślinny: migdałowy, kokosowy, owsiany, czy sojowy (również te słodzone napoje roślinne).

Do garnka wsyp trochę ponad pół szklanki płatków owsianych. U mnie były to płatki owsiane pełnoziarniste, ale sprawdzą się też płatki górskie, zwykłe lub błyskawiczne. Można śmiało mieszać ze sobą płatki górskie z pełnoziarnistymi lub zwykłymi albo też płatki zwykłe z błyskawicznymi. Jeśli używasz płatków górskich lub pełnoziarnistych, to polecam mieć pod ręką również płatki błyskawiczne, ponieważ świetnie sprawdzają się one pod koniec gotowania owsianki. Bardzo często dodaję uch trochę na koniec, gdy uznam, że owsianka na mleku za mało się “klei” lub też chcę, by wyszła mi nieco gęstsza.

Zamieszaj całość i ustaw średnią moc palnika. Jak tylko owsianka na mleku zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do małej i zacznij odliczać 5-10 minut (czas w zależności od rodzaju płatków oraz indywidualnych preferencji, co do gęstości). Po tym czasie płatki owsiane wchłoną mleko, zmiękną i zgęstnieją. Owsiankę z mlekiem gotuj zawsze bez przykrycia. Co kilka minut warto ją zamieszać. Przy okazji skontrolujesz jej konsystencję. Płatki owsiane na mleku są dobrze ugotowane, jeśli po spróbowaniu nie wyczuwasz smaku mąki.

Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę cukru lub np. erytrolu. Jeśli planujesz dodać miód, to zrób to dopiero wtedy, gdy gotowa owsianka lekko już przestygnie. Pamiętaj o tym, że po zdjęciu garnka z palnika, płatki owsiane na mleku jeszcze nieznacznie zgęstnieją. Jeśli Twoje płatki wyszły za gęste, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wlać do nich odrobinę mleka lub (już bez gotowania).

Owsianka na mleku może być przed podaniem polana miodem, ulubionym syropem, sokiem z owoców lub podana z dżemem. Do tego np. łyżka jogurtu i cynamon oraz orzechy włoskie. W okresie letnim dodajemy ulubione owoce oraz listki mięty, czy melisy. Owsianka na mleku smakuje świetnie także po przestudzeniu.

Smacznego.

źródło: aniagotuje.pl