Zdrowa i wartościowa dieta dla najmłodszych Warsztaty kulinarne Sokołowa

Na co zwrócić uwagę, by dieta dziecka była jak najlepsza dla jego rozwoju? Według jakich zasad komponować codzienne posiłki najmłodszych? I wreszcie – jak ich przekonać do pożywnych i wartościowych dań? Odpowiedzi na te pytania poznać mogli uczestnicy warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez firmę Sokołów. Część edukacyjną poprowadziła dr Wanda Baltaza – dietetyk kliniczny, a część praktyczną – czyli wspólne gotowanie, dwóch szefów kuchni: Sebastian Olma oraz Dominik Moskalenko. Nieodzownym składnikiem wszystkich przygotowanych dań były wędliny z linii Sokoliki – o czystym składzie, wysokiej mięsności i smaku odpowiadającym upodobaniom najmłodszych. 

 Sokołów od lat podejmuje inicjatywy edukacyjne, których celem jest promowanie pełnowartościowej diety. – Nasze działania w szczególny sposób kierujemy do dzieci i młodzieży – podkreśla Marcin Bałanda, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Mamy dla nich ciekawą ofertę produktów, dostosowanych do ich potrzeb, czyli linię wędlin Sokoliki, której ambasadorem jest znakomity sportowiec – Łukasz Fabiański. Realizujemy również wiele akcji, poprzez które chcemy zachęcać dzieci i młodzież do właściwego odżywiania, i do zdrowego, aktywnego trybu życia. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest w tym wszystkim przyjemność – dlatego Sokoliki mają pyszny smak, a naszą edukację łączymy z dobrą zabawą i czasem spędzanym wspólnie z rodziną. Na tych założeniach oparliśmy też nasze kolejne warsztaty, których tematem była wartościowa i odpowiednio zbilansowana dieta dzieci. 

 

Spotkanie, którego uczestnikami byli influencerzy wraz z dziećmi, odbyło się w zabytkowym Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. W pierwszej części, goście mogli wysłuchać wystąpienia dr Wandy Baltaza, która przekonywała, że jedzeniem można „zaprogramować” rozwój dziecka i sprawić, że będzie zdrowym dorosłym. Dr Wanda Baltaza przedstawiła wszystkie istotne w pełnowartościowej diecie grupy produktów, zwracając uwagę na fakt, iż podstawą powinny tu być warzywa i owoce. W codziennym menu dzieci trzeba uwzględnić źródła białka, czyli składniki niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Dr Baltaza podkreśliła, że dobre jakościowo mięso (drób, cielęcina, chuda szynka czy schab), dostarcza nie tylko pełnowartościowego białka, ale też innych cennych substancji odżywczych, takich jak żelazo, cynk, witamina B12 czy niacyna (witamina B3). A co z przetworami mięsnymi w diecie dzieci? Jak zaznaczyła dr Wanda Baltaza są bezpieczne, jednak należy 

wybierać te z czystą etykietą (bez barwników, stabilizatorów, sztucznych konserwantów, fosforanów, glutaminianu monosodowego) oraz o wysokiej zawartości dobrej jakości mięsa. Ekspertka podkreślała, iż zdrowe posiłki nie muszą być czasochłonne, a niekiedy nawet nie muszą wiązać się z gotowaniem. Dlatego warto wybierać dania, które są szybkie, zbilansowane i wystarczająco łatwe, aby w ich przygotowanie zaangażować dzieci. 

Na tych zasadach oparta też była część kulinarna spotkania. Wspólnie z dwoma szefami kuchni – Sebastianem Olmą oraz Dominikiem Moskalenko, uczestnicy przyrządzili pożywne, smaczne i ciekawe dania, odpowiednie nie tylko dla dzieci, ale i dla całej rodziny. Sebastian Olma zaproponował przepisy na całodzienne menu. Pomysłem na śniadanie były omlety z Paróweczkami drobiowymi Sokoliki, serem cheddar i sałatką ze świeżych warzyw; na obiad – kolorowy makaron z Foodbolówkami Sokoliki w sosie pomidorowym, z warzywami i parmezanem; zaś na kolację – gofry ziołowe z Szyneczką drobiową Sokoliki i warzywami. Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów, pokazał zaś, jak szybko i prosto można przygotować pomysłowe, smaczne i pożywne propozycje do lunchboxu. Były nimi: Parówki Sokoliki zapiekane w cieście francuskim, muffiny jajeczne z Foodbolówkami Sokoliki oraz wrapy z Szyneczką drobiową Sokoliki. W każdym z lunchboxów pojawiły się też świeże, sezonowe warzywa i owoce. 

Wszystkie przygotowane wspólnie dania zostały „przetestowane” zarówno przez dorosłych, jak i młodszych uczestników warsztatów. – Zdrowe i wartościowe potrawy smakują jeszcze lepiej, gdy są spożywane z bliskimi, dlatego zawsze zachęcamy też do wspólnych posiłków – mówi Marcin Bałanda. – Mam nadzieję, że nasze warsztatowe przepisy będą zarówno gotowym pomysłem na dania dla całej rodziny, jak i inspiracją do komponowania codziennego jadłospisu dzieci tak, by był on prosty, a przy tym odpowiednio zbilansowany i pełnowartościowy. 

O firmie Sokołów S.A.

”SOKOŁÓW” S.A. to jeden z największych producentów mięsa w Centralno-Wschodniej Europie i jeden z liderów branży w Polsce. Od lat wyznacza standardy i jest prekursorem zmian w sektorze mięsnym. Firma zatrudnia niemal 9 500 osób. Główna siedziba spółki mieści się w Sokołowie Podlaskim. W skład spółki wchodzi 8 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu, Tarnowie oraz Osiu.

Marka SOKOŁÓW to jedna z najcenniejszych polskich marek, doceniana przez konsumentów szczególnie za smak i wysoką jakość, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia – Ulubiona Marka Polaków, złote medale MTP Polagra Food oraz prestiżowy tytuł Solidnego Pracodawcy.