System rentgenowski Ishida gwarantuje precyzyjną kontrolę jakości croissantów

Firma Frost a.s. Prešov – największy producent croissantów na Słowacji – wprowadziła innowacyjną metodę kontroli jakości, instalując trzy systemy rentgenowskie Ishida IX-EN-2493. Te nowoczesne urządzenia zapewniają najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności oraz niezmienną jakość rogalików z nadzieniem.

Firma zainstalowała trzy systemy rentgenowskie do kontroli jakości croissantów z nadzieniem w opakowaniach poduszkowych o wadze 60 g.

W trybie ciągłym urządzenia te są w stanie przeprowadzić kontrolę aż 18 tysięcy opakowań na godzinę, pracując z prędkością do 75 metrów na minutę, dzięki zastosowaniu wydajnego systemu taśmowego.

Modele IX-EN identyfikują dwa istotne aspekty: obecność ciał obcych oraz braki lub nieprawidłowości w nadzieniu.

Frost Prešov oferuje szeroki asortyment świeżych i mrożonych wyrobów piekarniczych na rynku Europy Środkowej.

W szczególności popularnością cieszą się croissanty z różnymi nadzieniami, takimi jak czekoladowe, morelowe czy z marmoladą, pakowane osobno w opakowania poduszkowe o wadze 60 g.

Podczas poszukiwań skutecznej metody kontroli jakości tych produktów firma Frost postanowiła zwrócić się do Ishidy. W efekcie zdecydowała się na instalację trzech systemów rentgenowskich IX-EN-2943-S, które pracują na trzech liniach, przeprowadzając w trybie ciągłym kontrolę około 18 tys. opakowań croissantów na godzinę. Aby sprostać tak dużej ilości przetwarzanego produktu, urządzenia zostały wyposażone w wydajny system taśmowy, działający z prędkością do 75 metrów na minutę.

Modele IX-EN przeprowadzają kontrolę jakości w dwóch różnych, lecz równie istotnych aspektach. Po pierwsze, wykrywają ciała obce, co umożliwia producentom identyfikację i odrzucenie opakowań zawierających metal, gumę i inne zanieczyszczenia, nawet przy tak dużych prędkościach kontroli.

Równie ważna dla Frost jest funkcja wykrywania braków, która umożliwia urządzeniom serii IX-EN identyfikację croissantów z wybrakowanym lub wadliwym nadzieniem. Ta funkcjonalność pomaga utrzymać najwyższą jakość i spójność produktów, co przyczynia się do zachowania prestiżowego wizerunku marki Frost.

Przed dostawą zespół techniczny Ishidy ściśle współpracował z firmą Frost, aby zapewnić maksymalną skuteczność wykrywania braków. Do siedziby głównej Ishida Europe w Wielkiej Brytanii wysłano szereg próbek, po czym przeprowadzono serię testów, aby upewnić się, że croissanty z nadzieniem, które nie spełniają specyfikacji, są konsekwentnie odrzucane. Kluczowym elementem tej funkcji jest unikalny system przetwarzania obrazów Genetic Algorithm (GA) Ishida, który pozwala na zwiększenie czułości kontroli w zakresie wykrywania określonych zanieczyszczeń i wad produktu.

Systemy rentgenowskie Ishidy są łatwe w obsłudze i czyszczeniu, co znacznie ułatwia szkolenie pracowników – mówi Vladimir Varga, kierownik techniczny Frost. – Doceniamy zwłaszcza to, że nie musimy zmieniać ustawień w zależności od nadzienia, co znacznie upraszcza proces planowania produkcji.

Instalacja systemu to kolejny przełomowy moment w historii naszej współpracy, ponieważ Frost już wcześniej korzystał z systemów rentgenowskich Ishidy w innych liniach produktowych.

Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poziomu obsługi Ishidy na przestrzeni lat – podkreśla Varga. – W szczególności doceniamy ogromną pomoc w rozwiązaniu pewnych problemów technicznych w produkcji, nad którym firma pracowała w ścisłej współpracy z nami, tak żeby idealnie odpowiadało naszym potrzebom. Dlatego mamy duże zaufanie zarówno do sprzętu, jak i do marki Ishida.

Ponieważ najnowszy system kontroli jakości okazał się strzałem w dziesiątkę, firma Frost planuje kontynuować inwestycje w sprzęt rentgenowski Ishidy w celu zaspokojenia potrzeb przyszłych linii produktowych.

Wieloletnia współpraca z Frost doskonale pokazuje nasze zaangażowanie w stawianie klienta na pierwszym miejscu. Wspólne poszukiwania najlepszego rozwiązania, niezależnie od napotkanych problemów technicznych, wpisuje się w dążenie Ishidy do bycia partnerem, a nie tylko dostawcą – komentuje Karel Šmakal, regionalny kierownik sprzedaży Ishidy.

Klient

Założona w 2013 roku firma Frost a.s. Prešov produkuje szeroką ofertę słodkich i słonych wypieków oraz mrożonych ciast, które są dostępne na terenie Słowacji, Polski, Węgier i Czech. W zakładzie firmy w Preszowie, we wschodniej Słowacji, realizowany jest najbardziej nowoczesny i zaawansowany proces produkcji wyrobów ciastkarskich w kraju. Frost regularnie dostosowuje swój asortyment ciast do potrzeb klientów, stale wprowadzając innowacje z myślą o różnych preferencjach konsumentów.

www.frostpresov.sk

*************************************************************************************************

Źródło: Ishida

O marce Ishida:

Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego dotyczących ważenia, pakowania i kontroli. Ishida pomaga producentom w obniżaniu kosztów i przestojów, zwiększając jednocześnie automatyzację, wydajność operacyjną oraz maksymalizując zyski.

Dzięki zainstalowanej globalnej bazie składającej się z ponad 100 000 sztuk maszyn przemysłowych Ishida oferuje wiele zastosowań na różnych rynkach. Jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych i jednym z przodujących, globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 5.0.

Bogata gama produktów oraz dogłębna wiedza i doświadczeniem firmy w różnych branżach sprawiają, że Ishida jest w stanie zaprojektować i zainstalować kompleksowe rozwiązania „pod klucz” dla danego rynku (w tym przekąsek, suchych produktów spożywczych, mięsa, drobiu, ryb, nabiału, dań gotowych oraz świeżych produktów).

Wizją firmy jest odegranie kluczowej i trwałej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności. Ishida zapewnia, że produkty spożywcze na całym świecie są dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony.