Stöcklin stawia na obróbkę obrzeży REHAU w technologii laserowej

„Kuchnie, które zadziwiają” – oto motto firmy Stöcklin. Ta rodzinna szwajcarska firma z tradycjami stawia na estetykę, indywidualność i najnowsze technologie, tworząc kuchnie na każde życzenie i każdy gust.
O przemysłowej produkcji mebli kuchennych oraz o zaletach, jakie laserowa obróbka obrzeży w takich meblach oznacza dla ich producentów i nabywców, rozmawialiśmy z Danielem Hoferem, dyrektorem zarządzającym i członkiem rodziny właścicieli (Hofer).

Firma Stöcklin to synonim szwajcarskiej precyzji i innowacyjności w produkcji mebli kuchennych. Jak z Pana perspektywy wygląda kuchnia przyszłości? Czego dziś oczekują Państwa klienci?

Nasi klienci pragną, aby ich indywidualność wyrażała się również w aranżacji kuchni. „Twoja kuchnia – Twoje życie – Twój dom” – nie bez przyczyny to hasło widnieje na naszej stronie internetowej. Dla nas oznacza to, że – aby sprostać potrzebom naszych klientów – musimy być elastyczni zarówno pod względem wymiarów, jak i stosowanych materiałów. To z kolei oznacza, że musimy polegać na silnych partnerach, którzy są w stanie szybko dostarczać potrzebne materiały, gwarantując przy tym zachowanie wysokiej jakości.
Dlatego uważam, że JEDNA kuchnia przyszłości prawdopodobnie nie powstanie, przynajmniej nie w Stöcklin. Nasi klienci powinni mieć możliwość powiedzenia nam, o czym marzą i co sobie wyobrażają. A my powinniśmy wówczas być w stanie realizować ich marzenia.

Zdjęcie: Daniel Hofer, członek rodziny właścicieli Hofer i dyrektor zarządzający Stöcklin Möbel AG

Od wielu lat polegacie na jakości obrzeży REHAU. Jakie korzyści to oznacza? Co przynosi ta współpraca?

Firma REHAU posiada największe doświadczenie w zakresie technologii laserowej i dlatego dysponuje bardzo szerokim zakresem możliwości. Określenia takie, jak jakość, indywidualność, niezawodność i bliskość klienta, naszym zdaniem doskonale pasują do REHAU. Fakt, że my również na co dzień kierujemy się tymi wartościami, sprawia, że współpraca z REHAU jest tak cenna i udana.

Zdjęcie: Wysoko zautomatyzowane linie produkcyjne w Stöcklin Möbel AG

Państwa firma była jedną z pierwszych, która wprowadziła technologię laserową do produkcji komponentów. Co przeważyło szalę na korzyść tej technologii?

U podstaw decyzji leżały nasz pionierski duch, odwaga oraz gotowość do podjęcia ryzyka i wkroczenia na nowe terytorium. To, w połączeniu z wiarą w tę wówczas nową, obiecującą technologię i świadomością, że mamy u boku właściwego partnera, doprowadziło do wyboru takiej drogi. Patrząc wstecz, po ponad 10 latach doświadczeń, możemy powiedzieć, że był to słuszny krok!

Czy jakość technologii bezspoinowej spełnia oczekiwania?

Tak, całkowicie: zarówno pod względem wyglądu, jak i w normalnym, codziennym użytkowaniu kuchni. 

Gdy gorąca para wodna ma kontakt z drewnianymi elementami mebli, „uszczelniony” element bez spoin jest właściwie zabezpieczony podczas normalnego, codziennego użytkowania w kuchni?

Nieustannie testujemy z naszymi partnerami nowe materiały i technologie obróbki, aby uzyskiwać optymalne wyniki. Para wodna jest z pewnością jednym z największych wyzwań w przestrzeni kuchennej. Należy wziąć pod uwagę kilka czynników, które w ostatecznym rozrachunku decydują o uzyskaniu dobrego wyniku. Oprócz technologii klejenia obejmują one jakość płyt, materiał obrzeży oraz stosowane narzędzia i ich ostrość. 

Zdjęcie: Brak ograniczeń w projektowaniu kuchni w Stöcklin Möbel AG

Wnętrza salonu wystawowego Stöcklin

Meble kuchenne funkcjonują w centralnym punkcie domu. Czy są klienci, dla których sposób produkcji, zrównoważony rozwój jest istotny przy wyborze tych mebli? 

Tak, przede wszystkim tam, gdzie kuchnie stają się coraz bardziej zintegrowanymi pomieszczeniami mieszkalnymi, wymagania wobec nich zmieniają się najbardziej. Stosuje się też o wiele więcej nowych materiałów i technologii.
W Stöcklin zajmujemy się tym tematem bardzo intensywnie i obecnie próbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie, w czym jesteśmy już dobrzy i co jeszcze możemy zrobić, aby kwestie zrównoważonego rozwoju przybliżyć naszym klientom. Drugim krokiem jest określenie potencjału poprawy, który nadal występuje w wielu obszarach, oraz zdefiniowanie i wdrożenie odpowiednich działań.
Ja sam należę do stowarzyszenia, które również zajmuje się kwestią „plastiku” (a raczej tworzyw sztucznych) w oceanach i postawiło sobie za cel wyeliminowanie ogromnych plastikowych wysp lub przynajmniej niedopuszczenie do ich powiększania się. Miałem już okazję rozmawiać na ten temat ze specjalistami z firmy REHAU i jestem zdumiony tym, co już zostało zrobione i jakie ekscytujące projekty i produkty nas czekają.

Więcej o obrzeżach REHAU dowiesz się na www.rehau.pl/obrzeza