Sokołów inspiruje świątecznie

Boże Narodzenie przywołuje na myśl wspaniałe, wyjątkowe smaki. To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych, ciekawych inspiracji i zaskoczyć gości, wzbudzając ich kulinarny zachwyt. Proponowane przez Sokołów świąteczne dania będą pyszną odmianą, a przy tym są proste w wykonaniu.

Orzechowy schab pieczony z Szynką sarmacką Sokołów i owocami

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

SKŁADNIKI:

1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości Sokołów

1 opakowanie Szynki sarmackiej Gold Sokołów

1 jabłko

1 gruszka

gałązki świeżych ziół do dekoracji

MARYNATA:

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka musztardy miodowej

3 ząbki czosnku

2 łyżki konfitury z żurawiny

1 łyżka soli ziołowej

1 łyżka nerkowców

1 łyżka migdałów

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżeczka mielonych płatków chili

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez ok. 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Francuska choinka z Szyneczką tostową z indyka Sokoliki, serem i czarnuszką

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 1 duża choinka

SKŁADNIKI:

2 opakowania Szyneczki Tostowej z Indyka SOKOLIKI

1 arkusz ciasta francuskiego

3-4 łyżki sosu pomidorowego

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka czarnuszki

1/2 szklanki tartego żółtego sera

1 roztrzepane jajko

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie przy pomocy wykrawaczek do ciasteczek wycinamy gwiazdki w 3 rozmiarach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrawki ciasta chłodzimy i rozwałkowujemy ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wycinamy gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego. Gwiazdki z ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Następnie wykładamy gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypujemy cienką warstwą żółtego sera i obsypujemy czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki smarujemy jedynie roztrzepanym jajkiem. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy również boki wszystkich gwiazdek. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość pieczmy około 10-12 min, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić. Przestygnięte gwiazdki ustawiamy jedna na drugiej w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyły gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbijamy wykałaczkę, na której czubku zawieszamy pustą gwiazdeczkę.

Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów

200 g wody w temperaturze pokojowej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego

3 łyżki suszonej żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego

gałązki świeżych ziół do dekoracji

konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.