Coroczne Święto Chleba i Sera w Kaźmierzu, wspaniale promujące piękną ludową kulturę, miało w tym roku wyjątkowych gości – Koła Gospodyń Wiejskich z gmin Kaźmierza i okolic. Ich członkinie zaproszono do pieczenia serników na bazie sera Cremette od Hochland Professional. Ta niezwykła akcja stworzyła dodatkową możliwość zaangażowania się lokalnej społeczności w przygotowania do wspólnego świętowania.
Koła Gospodyń Wiejskich mają w Polsce blisko 150-letnią tradycję. Materiały źródłowe podają, że obecnie w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich jest zarejestrowanych ponad 10800 kół – najwięcej w Wielkopolsce, na Mazowszu i na Lubelszczyźnie. Kilka działa również w gminie Kaźmierz oraz okolicach, a każde z nich zostało poproszone o stworzenie swojego autorskiego sernika na Święto Chleba i Sera 2023. Oczywiście, w ramach przygotowań, Hochland Professional przekazał odpowiedni zapas sera Cremette przeznaczony do wypieków.
Serniki mogły być pieczone, przygotowane na zimno lub gotowane, mogły to też być mini serniczki, czyli tzw. monoporcje lub kołacze czy też ciasta z serowymi warstwami, kremami i dodatkami. Była pełna dowolność tego, jak zastosowany będzie ser Cremette od Hochland Professional. Okazało się, że panie opracowały wspaniałe przepisy, bazujące na ich doświadczeniu oraz kreatywności. Koła porozumiały się także między sobą co do swoich pomysłów, tak aby każde mogło przedstawić inny typ sernika. Finalnie unikalne serniki stworzone zostały przez 6 Kół Gospodyń Wiejskich z Kaźmierza i okolic: Doninianki Dolne Pole zaproponowały „Wesoły Sernik”, Gorszewice „Sernik Duża Blacha”, Kopanina „Sernik Reni”, Radzyny „Sernik z Radzynkami”, Sokolniki Małe „Sernik z pulpą z mango”, natomiast Sokolniki Wielkie „Sernik z owocami”.
Wszystkie serniki były pyszne, pełne kunsztu i pomysłowości! Jednak najważniejsze było to, że Koła Gospodyń Wiejskich chwalą sery Hochland Cremette za to, że są aromatyczne, pełne smaku i idealnie nadają się do serników. Ser Cremette oceniono jako doskonale gładki, który łatwo się rozsmarowuje, dobrze przylega i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami przepisu. Takie rekomendacje motywują do działania i bardzo za nie dziękujemy! – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.