Coraz częściej zamiast oddzielonej od salonu kuchni, w naszych domach i mieszkaniach pojawia się aneks kuchenny. Łącząc harmonijnie dwa wnętrza, tworzy nie tylko ciekawą aranżacyjnie przestrzeń, ale także przestronne i ergonomiczne miejsce do codziennego przygotowywania posiłków. O tym, na co szczególnie zwrócić uwagę przy urządzaniu aneksu kuchennego, opowiada Kamila Prałat, manager ds. marketingu i sprzedaży w firmie SOLGAZ.
Z biegiem lat aneksy kuchenne stały się na tyle popularne, iż w zdecydowanej większości budynków wielorodzinnych zamiast osobnego pomieszczenia zaczęto stawiać na przenikanie przestrzeni kuchennej z salonem. Takie rozwiązanie doskonale sprawdza się zarówno w przypadku dużych domów jednorodzinnych, jak i małych mieszkań w blokach i kamienicach. W przypadku tych pierwszych, większe aneksy kuchenne łatwo łączy się z ogromnymi wyspami kuchennymi. W przypadku małych pomieszczeń, takie rozwiązanie jest sposobem na powiększenie przestrzeni mieszkalnej. Trzeba jednak pamiętać, że niezależnie od metrażu, przy projektowaniu aneksu kuchennego warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które finalnie wpłyną na funkcjonalne urządzenie takiej przestrzeni. O czym tu konkretnie mowa?
Dobry układ to podstawa
Chcąc zaaranżować aneks kuchenny, w pierwszej kolejności należy odpowiednio rozplanować przestrzeń – zarówno część przeznaczoną do gotowania, jak i przechowywania. Tu wyjątkowo ważne jest zachowanie ciągu technologicznego, czyli podziału przestrzeni kuchennej na strefy gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Takie rozmieszczenie zaczynamy od pozycji lodówki, po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Prace te dodatkowo ułatwi organizacja miejsca w szafkach – na przykład za pomocą koszy, organizerów czy pudełek – w taki sposób, by na widoku pozostały tylko niezbędne akcesoria do gotowania. Pamiętajmy, że aneks kuchenny to także część salonu, dlatego stanowi często pomieszczenie umożliwiające pracę lub przyjmowanie gości, stąd warto zadbać też o odpowiednią ilość potrzebnego do tego miejsca.
– Dobrze urządzona przestrzeń kuchenna wpływa na optymalizację procesu gotowania oraz przygotowywania posiłków. Ergonomia w kuchni rządzi się konkretnymi zasadami lokalizacji sprzętów i odległości między nimi, którymi warto się sugerować urządzając kuchnię. Dzięki odpowiedniemu zaprojektowaniu tej przestrzeni, praca stanie się nie tylko szybsza, ale również bardziej zorganizowana. Pamiętajmy, że otwieranie kuchni na salon to także odzwierciedlenie zmieniających się potrzeb domowników oraz rosnącego znaczenia kuchni jako pomieszczenia, w którym odbywa się życie towarzyskie. Dzięki dostępnym na rynku rozwiązaniom, w elegancki sposób możemy oddzielić strefę kuchenną od strefy dziennej lub urządzić je w jednym, harmonijnym stylu – mówi Kamila Prałat, manager ds. marketingu i sprzedaży w firmie SOLGAZ.
Jaki sprzęt do aneksu kuchennego?
Harmonię w takim hybrydowym wnętrzu zapewni nie tylko dobór odpowiedniego wyposażenia meblowego, ale również nowoczesne i wysoce estetyczne sprzęty AGD. Jednym z nich są płyty gazowe bez płomieni, które nie tylko gwarantują ogromną oszczędność i wygodę użytkowania, ale również wysoką higieniczność oraz minimalistyczny design, wpasowujący się w każdą estetykę kuchennego wnętrza.
– To rozwiązanie opiera się na ukryciu palników pod gładką taflą szkła, dzięki czemu możliwe jest bezpieczne i czyste gotowanie na gazie. Płynna regulacja mocy, uzyskana dzięki wykorzystaniu silników magnetycznych, zapobiega nagłym zmianom temperatur – a co za tym idzie – nadmiernemu spalaniu i tryskaniu tłuszczu z przygotowywanych potraw. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych – dzięki czemu będą idealnym dopełnieniem zarówno małych, jak i większych objętościowo kuchni, umożliwiając szybkie, oszczędne i bezproblemowe przygotowywanie posiłków – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
W aneksie kuchennym nie może zabraknąć również nowoczesnego piekarnika – zwłaszcza takiego, który posiada dodatkowe, wyjątkowo użyteczne funkcje. Przykładem tego może być innowacyjny piekarnik elektryczny do zabudowy 3 w 1 SP-34-PM SOLGAZ, będący kompaktowym urządzeniem łączącym w sobie funkcje pieczenia, ale także gotowania na parze oraz mikrofalę. Dzięki temu rozwiązaniu, możliwa jest wysoka oszczędność czasu oraz dopasowanie do każdej kuchni – bez względu na jej metraż i formę. Wyposażony w kompaktowe, 34-litrowe wnętrze, z łatwością wpasowuje się w każdą zabudowę oraz mieści każde danie – na przykład dwa różne ciasta lub dużego kurczaka.
Uważaj na wentylację!
Urządzając aneks kuchenny, zwróćmy również uwagę na odpowiednią wentylację. Podczas gotowania wydziela się wiele zapachów oraz pary wodnej, która wraz kurzem i tłuszczem osiada zarówno na sprzętach kuchennych, jak i reszcie wyposażenia salonu. Stąd w każdej otwartej kuchni powinien znaleźć się odpowiedni okap, który będzie pochłaniał powstającą w procesie gotowania parę i nieprzyjemną woń.
– Okap kuchenny staje się niezbędnym urządzeniem, które pomoże utrzymać przestrzeni w należytym porządku. Dlatego dobrze wybrać innowacyjne okapy wyposażone w czujnik, które na bieżąco monitorują i wykrywają zmiany stanu powietrza, a następnie usuwają wszelkie nieczystości powstałe w trakcie gotowania. Dzięki tej nowoczesnej technologii, zapobiegamy nagromadzeniu się trudnych do usunięcia nieczystości, czym równocześnie skracamy czas naszego sprzątania – mówi Kamila Prałat, manager ds. marketingu i sprzedaży w firmie SOLGAZ.
Takie urządzenia wykrywają nie tylko zmiany temperatury i wilgotności powietrza, ale także obecność gazu, co sprawia, że możemy czuć się w pełni bezpiecznie – pamiętamy przy tym jednak, że nie zastępują one czujników gazu. Sam okap może być sterowany przy użyciu panelu dotykowego lub pilota, co stanowi wygodne rozwiązanie w momencie, kiedy znajdujemy się daleko od urządzenia.
Urządzając aneks kuchenny powinniśmy pamiętać zarówno o estetycznym dopasowaniu go do reszty wnętrza, jak i o wyborze odpowiedniego sprzętu AGD. Zminimalizuje on negatywne aspekty otwartej kuchni, jakim są rozchodzące się po domu, intensywne zapachy oraz brud. Nowoczesne sprzęty AGD polskiego producenta – firmy SOLGAZ – doskonale wpasują się w aneksy kuchenne o każdym wyglądzie, znacząco usprawniając proces gotowania.
SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.