Idealny na zimowe wieczory. Jaki jest najlepszy grzaniec?

Wraz z nadejściem zimowych, mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.

Gorąca herbata z mlekiem po malezyjsku
(TM6, TM5)

Jakich składników potrzebujesz?

Dziergane swetry i grube wełniane skarpety to o tej porze roku codzienność. Staramy ogrzać się i otulić na wszelkie możliwe sposoby. Pomóc może też w tym gorący, aromatyczny napar lub grzaniec. Domowe wywary z ziół, słodkie napoje na bazie mleka, kompoty i inne napoje serwowane na ciepło wzmocnią Twój organizm i jednocześnie umilą mroźny wieczór. W doborze składników ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. W kuchni z pewnością masz wiele cudownych produktów, z których możesz przygotować napój. A nie potrzeba wiele! Wzmocnij się parującym kubkiem naparu z imbiru, w ciągu dnia dodaj sobie energii zalanymi wrzątkiem cytrusami, a wieczorem rozgrzej się popijając jabłkowo-cynamonowy grzaniec, który smakuje jak szarlotka!

Również w opcji z procentami

Aby spędzić miły, relaksujący wieczór z przyjaciółmi lub w pojedynkę, możesz też sięgnąć po opcje na bazie alkoholu. Dla wielu, nieodłącznym elementem zimy jest grzane wino lub inny alkohol, np. piwo lub cydr, który świetnie smakuje z dodatkiem wkrojonych jabłek. W różnych częściach Europy popularne są inne rodzaje grzanego wina. U naszych zachodnich sąsiadów, Niemców pija się Glühwein, a przygotowuje się go na bazie czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej. W Anglii na każdym rogu natkniesz się na Mulled Wine, a Skandynawowie z rozkoszą popijają tzw. Glögg – grzane wino, które podaje się z rodzynkami i migdałami, nierzadko z dodatkiem wódki lub brandy.

W czym podawać?

Jakie naczynia najlepiej sprawdzą się do podawania grzańców? Najlepsze będą kubki lub kufle wykonane z grubego szkła lub ceramiki, które są odporne na wysokie temperatury i  przede wszystkim wygodne do trzymania. Zwróć więc uwagę na ich kształt i wybierz taki, który jest najbardziej praktyczny i komfortowy w użytkowaniu. Koniecznie zwróć uwagę, czy dane naczynie można myć w zmywarce. Przyprawy korzenne dodawane do naparów i samo czerwone wino mogą pozostawiać zacieki i przebarwienia, które najłatwiej doczyści właśnie zmywarka.

Cała masa przepisów na grzańce alkoholowe i bezalkoholowe znajduje się na platformie z przepisami na urządzenia Thermomix® – Cookidoo®. Z pomocą urządzenia TM6 jeszcze szybciej przyszykujesz ulubione napoje, a także łatwo dopasujesz ich ilość. Niewątpliwym plusem jest też opcja podgrzania napoju do pożądanej temperatury.

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska