W dniach 6-7 marca 2024 w Krakowie odbyła się XVI edycja Konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym. Takie spotkanie stwarza doskonałe warunki do wymiany doświadczeń, nawiązania kontaktów oraz zapoznania się z nowościami niezbędnymi do funkcjonowania działów utrzymania ruchu. W tym roku firma Hochland Polska przedstawiła referat „Wyzwania w utrzymaniu ruchu. Adaptacja do nowych technologii i rozwoju na przykładzie Hochland Polska”.
Organizatorem Konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym jest firma BMP, wydawca m. in. portalu kierunekspożywczy.pl. Jak co roku w wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele mleczarni, zakładów mięsnych, browarów, rozlewni wód i soków, producentów napojów i zakładów spirytusowych. Uczestnikami byli dyrektorzy ds. technicznych i inwestycyjnych, szefowie utrzymania ruchu, główni inżynierowie oraz kadra zarządzająco-techniczna. Konferencji tradycyjnie towarzyszyła wystawa stoisk, na których przedstawiciele firm proponowali najnowsze urządzenia, technologie i rozwiązania niezbędne do utrzymania w ruchu parku maszynowego i funkcjonowania nowoczesnego zakładu spożywczego. W programie nie zabrakło również czasu na prezentacje referatów przedstawiających konkretne rozwiązania, które realnie funkcjonują w zakładach produkcyjnych. Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager i Cezary Szymaniak, Menadżer ds. Rozwoju Technicznego wystąpili z prezentacją pt. „Wyzwania w utrzymania ruchu. Adaptacja do nowych technologii i rozwoju na przykładzie Hochland Polska”.
Hochland jest w czołówce liderów rynku markowych serów w Polsce. Koncentruje się na optymalizacji biznesu zarówno po stronie operacyjnej, jak i asortymentowej. Z sukcesem przechodzi na procesy cyfrowe i staje się liderem branży w digitalizacji. W czasie swojego wystąpienia Wyrzykiewicz i Szymaniak przedstawili m. in. projekt SnowMan, czyli nową linię produkcyjną serków wiejskich Almette, opowiedzieli na czym polega innowacyjne podejście firmy do rozwiązań w zakresie Utrzymania Ruchu oraz podsumowali implementację MES (Manufacturing Execution System). Jak mówi Wyrzykiewicz: Szybkie zmiany w stosowanych technologiach związanych z produkcją żywności zmuszają do nieustającego dostosowywania się do obsługi coraz bardziej złożonych urządzeń. W takim wypadku wyzwaniem jest wykształcenie nowych umiejętności i wpojenie właściwych sposobów postępowania na każdym stanowisku pracy związanym z produkcją. Działy utrzymania ruchu muszą aktywnie i sprawnie je wdrażać. Nie można opierać się na informacjach czy procedurach z minionych lat.