Sezon wakacyjny równa się podróżowaniu i odkrywaniu nowych smaków oraz lokalnych zwyczajów. Kontynent europejski ma wiele ukrytych skarbów, a jednym z nich są winnice – małe ojczyzny różnych gatunków szczepów, zakorzenione w nich tradycje i historie rodzin. Od francuskich Bordeaux, przez toskańskie Chianti, hiszpańskie Rioja, niemieckie Mozela, aż po portugalskie Douro – każdy region to inna opowieść o pasji do winiarstwa. Jednak chcąc eksplorować winne zakątki Europy, nie trzeba szukać daleko! Warto zajrzeć do Winnicy Lidla – platformy rezerwacyjnej oferującej mozaikę trunków z różnych miejsc na świecie. Dołącz
z nami do odkrywania regionów, które znajdziesz także zamknięte w butelkach Winnicy Lidla!
Bordeaux winem płynące
Jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie, położony u zbiegu rzek Garonny i Dordogne, z około ośmioma tysiącami château, czyli posiadłości zajmujących się uprawą winorośli jest oczywiście Bordeaux. Choć skupia na swoich terenach – obejmujących 120 tys. hektarów winnic – aż 60 różnych gatunków, słynie przede wszystkim z odmian wytrawnych, czerwonych: mocno garbnikowego Cabernet Sauvignon i jeszcze mocniejszego Cabernet Franc oraz eleganckiego, aromatycznego Merlot. Poza połaciami zielonych winnic, takich jak Château Margaux, Château Mouton Rothschild czy Château Lafite Rothschild, na terenie których znajdują się monumentalne pałace, warto udać się do Saint-Émilion – uroczego miasteczka, które zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO – rzecz jasna otoczonego malowniczymi polami.
Chateau Margaux, Francja
Skąpana w słońcu Toskania
Ten włoski region to kraina słonecznych wzgórz, cyprysów i wybitnych napojów gronowych – rozciąga się od Apeninów po Morze Tyrreńskie, przez co jest niezwykle zróżnicowany topograficznie i gatunkowo. Toskania słynie z produkcji jednych z najlepszych włoskich odmian, a najbardziej znaną jest Chianti, charakteryzująca się wyrazistym smakiem oraz aromatem wiśni i ziół. Z myślą o tej destynacji nie można pominąć miast Montalcino i Brunello – gdzie wytwarzane są jedne z najbardziej prestiżowych trunków z winogron Sangiovese, charakteryzujących się intensywnym smakiem i długim potencjałem starzenia. Toskania oferuje moc szlaków winiarskich, takich jak Strada del Vino Chianti czy Strada del Vino Nobile di Montepulciano, które prowadzą przez malownicze włoskie wioski, oferując niezapomniane widoki i smakowe doznania.
Montalcino, Włochy
Rioja rozgrzana do czerwoności
Rioja to jeden z najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii położony w północnej części kraju, znany z produkcji trunków czerwonych, głównie z odmiany tempranillo, które potrafią zachować formę przez dziesiątki lat. Z niepowtarzalnym terroir, bogatą historią i innowacyjnymi technikami produkcji, Rioja przyciąga enoturystów z całego świata. Północną część Hiszpanii wyznaczają kręty nurt rzeki Ebro i malownicze wzniesienia. Wśród szlaków, które warto wpisać na swojej podróżniczej liście warto wyróżnić Ruta del Vino de Rioja Alta i Ruta del Vino de Rioja Alavesa. Degustacje szlachetnego trunku odbywają się często w towarzystwie niepowtarzalnej kuchni, w której można doszukać się wpływów z okalających region Kraju Basków, Nawarry oraz Kastylii i León.
La Rioja Alta, Hiszpania
Mozela, czyli kolebka Rieslingów
Mozela to region krętych dróg w Niemczech, słynący z produkcji jednych z najlepszych Rieslingów na świecie, które również dostaniemy w Winnicy Lidla. Malownicze doliny, wijąca się rzeka Mozela oraz strome wzgórza pokryte winnicami tworzą kierunek, którego nie może zabraknąć na liście enoturystyki! Winnice w tym regionie często znajdują się na bardzo stromych zboczach, wymagają ogromnych nakładów pracy, co przekłada się na wyjątkowy charakter produkowanych tu trunków. Poza rejsem rzeką i eksploracją zboczy doliny, warto udać się do wiekowych zamków: Reichsburg w Cochem czy Landshut w Bernkastel-Kues, aby poczuć historyczny klimat regionu.
Zamek Reichsburg w Cochem, Niemcy
Od Portugalii i Doliny Douro po Porto
Porto jest sercem portugalskiego winiarstwa, a jego historia w produkcji wina sięga ponad dwóch tysięcy lat. To tutaj, w dolinie rzeki Douro, powstają jedne z najbardziej znanych na świecie win wzmacnianych. Proces produkcji tego wyjątkowego trunku, od uprawy winorośli po starzenie w dębowych beczkach, jest ściśle związany z regionem i jego tradycjami. Sandeman, Graham’s czy Taylor’s – te znane na całym świecie winnice oferują zwiedzanie piwnic, gdzie leżakują beczki z porto, które można także degustować. Porto to nie tylko wino, ale również bogata historia i kultura. Miasto jest pełne zabytków, takich jak katedra Sé, wieża Clérigos czy most Dom Luís I, który łączy Porto z Vila Nova de Gaia, gdzie znajdują się najważniejsze winne piwnice. Oczywiście na tym winnym hiszpańskim szlaku nie można pominąć miasta Porto, wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO – labiryntu wąskich uliczek, kolorowych kamienic i tętniących życiem placów.
Dolina Douro, Portugalia
Węgierski dobrobyt
„Nie ma wina nad Węgrzyna — z tokajskiej winnicy do krakowskiej piwnicy” mówi znane powiedzenie potwierdzające dużą popularność napojów gronowych, które były importowane w nasze strony już od XVII wieku. Węgry, z bogatą historią i różnorodnymi regionami winiarskimi (jest ich aż 22!), stają się coraz bardziej popularnym celem podróży dla smakoszy tego najstarszego w dziejach trunku i szturmem podbiły także Winnicę Lidla! Do najbardziej rozpoznawalnych należy słodki i ciężki Tokaj – „wino królów, król win”. Nieopodal miejscowości Szegi można zahaczyć o piwnice do leżakowania butelek, które powstały w kilkusetletnich kopalniach tufu. Z kolei Enger to region znany z czerwonego Egri Bikavér (Bycza Krew), które jest mieszanką kilku odmian winorośli, tworząc intensywny i złożony smak. Poza tym malowniczy region Villány, położony na południu kraju, który specjalizuje się w produkcji wytrawnych czerwonych trunków, szczególnie z odmian Cabernet Sauvignon, Merlot i Kékfrankos, rosnących na glebach wulkanicznych. Na uwagę zasługuje także region położony nad największym w Europie Środkowej jeziorem Balaton, znany z produkcji lekkich i aromatycznych win białych, takich jak Olaszrizling i Szürkebarát. Jest nazywany węgierską Toskanią, a tamtejsze niewielkie, ale bogate w odmiany winnice położone są na wulkanicznych wzgórzach.
Villany, Węgry
O Winnicy Lidla
Winnica Lidla to platforma do rezerwacji online. Jak działa? Użytkownik dodaje wybrane produkty do koszyka. Po potwierdzeniu złożenia rezerwacji, produkty wyruszą w drogę do dowolnie wybranego sklepu sieci Lidl na terenie Polski. Po dostarczeniu rezerwacji do sklepu, klient otrzyma SMS z informacją o możliwości jej realizacji. Od tego momentu użytkownik ma 7 dni na zakup zarezerwowanych produktów w wybranym sklepie, przy czym przed zakupem dodatkowo weryfikowany jest wiek kupującego. Więcej informacji o Winnicy Lidla można znaleźć w zakładce „Najczęściej zadawane pytania”.
Poznaj historię oraz tajniki winiarstwa wszystkimi zmysłami, eksplorując europejskie winnice!