Spiżarnia w małej kuchni

W małej kuchni każdy centymetr ma znaczenie. Każdy skrawek miejsca warto więc maksymalnie i mądrze zagospodarować. Dotyczy to zwłaszcza strefy przechowywania. To w niej możemy zaoszczędzić najwięcej przestrzeni bez utraty funkcjonalności. O ile oczywiście wykorzystamy odpowiednie akcesoria meblowe np. cargo.

Dobra organizacja przestrzeni w kuchni, zwłaszcza tej niewielkiej, to klucz do wygody i efektywności podczas codziennego gotowania. Podział przestrzeni na strefy funkcjonalne – przygotowywania posiłków i gotowania, zapasów i przechowywania, sprzątania i zmywania, a także odpowiednie ich wyposażenie sprawią, że praca będzie przyjemniejsza i sprawniejsza.

– W praktyce często największą trudność sprawia organizacja przestrzeni przechowywania. Jak schować wszystkie potrzebne rzeczy tak, by były jednocześnie pod ręką? Zwłaszcza, gdy ilość miejsca jest bardzo ograniczona. Odpowiedzią są nowoczesne systemy typu cargo, które umożliwiają łatwe przechowywanie i segregację produktów, a także ułatwiają do nich dostęp. Dzięki nim wystarczy jedna szafka, by urządzić kompaktową spiżarkę. Wszystko będzie w jednym miejscu i zarazem na swoim miejscu. – wyjaśnia Agnieszka Sobocińska, Dyrektor Marketingu marki REJS.

Systemy cargo – must have w małej kuchni

Największym ułatwieniem jakie oferują cargo jest to, że można je w całości wysunąć z korpusu szafki. Kosze lub półki mocowane są na stabilnym stelażu osadzonym na wytrzymałych prowadnicach. Wystarczy jeden ruch i cała zawartość spiżarki jest w zasięgu wzroku. Mało tego Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo REJS wysuwają się automatycznie po otworzeniu frontu – lekko i cicho.

Czym się różnią? W Cargo Maxi Space półki zamocowane są w pojedynczej kolumnie. Cargo Maxi Space Duo składa się z dwóch części – płytszych półek mocowanych na froncie i głębszych chowanych w głębi szafki. Oba systemy przeznaczone są do szafek o szerokości 450 i 600 mm i o wysokości 1700 mm. Dopuszczalne obciążenie całego systemu to odpowiednio 70 i 75 kg, co pozwala na przechowanie wielu produktów.

 

Ale to nie wszystko. Regulacja wysokości półek w Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo pozwala na ich dopasowanie do wielkości przechowywanych produktów, a przez to – na lepsze wykorzystanie przestrzeni. Wytrzymała konstrukcja oraz antypoślizgowe maty na półkach zapewniają bezpieczeństwo przechowywanych rzeczy. Wysokie butelki i słoiki nie przesuną się podczas energicznego wysuwania systemu. Dzięki dostępności 4 wersji wykończenia cargo można bez trudu dopasować do stylu i kolorystyki zabudowy kuchennej.

– Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo proponujemy w wersji klasycznej z ażurowymi koszami w kolorze grafitowym lub chromie (linia Classic) i jako kosze z metalu w kolorze białym lub czarnym z dekoracyjnymi wstawkami odpowiednio ze szkła lub dębowego dekoru (linia PURO). Można do nich dobrać inne, pasujące estetycznie i nie mniej funkcjonalne rozwiązania jak szuflady, cargo niskie czy cornery do szafek narożnych – dodaje Agnieszka Sobocińska.

Jak przechowywać zapasy w cargo REJS?

I jeszcze kilka dobrych rad na koniec. Aby w pełni wykorzystać możliwości systemów cargo REJS, warto stosować kilka zasad organizacyjnych.

Produkty, których używamy najczęściej, najlepiej umieścić na półkach zamontowanych na froncie (w systemie Maxi Space Duo) lub tych znajdujących się na wysokości oczu i dłoni. Cięższe produkty (np. słoiki, butelki) umieszczajcie na dolnych półkach, a lżejsze (przyprawy, suche produkty) na górnych. Warto korzystać z przezroczystych pojemników, które ułatwią identyfikację produktów i zachowanie porządku. Regularnie sprawdzajcie też daty ważności i układajcie produkty według zasady „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Dzięki temu unikniecie marnowania żywności.

www.rejs.eu www.e-rejs.eu