Śniadanie ucznia, czyli prawdziwe śniadanie mistrza!

Wraz z początkiem roku szkolnego rodzice wszystkich pociech zastanawiają się, co przygotować na drugie śniadanie, tak aby jedzenie było zdrowe i szybkie do naszykowania. Każdego wieczora głowisz się, co spakować do szkolnego lunchboxa, by jego zawartość nie została zapomniana i nie została na dnie plecaka?  Na co zwrócić uwagę, przygotowując dzieciom posiłek do szkoły? Śpieszymy z radami!

Mówimy „nie” nudzie

Posiłek, który przekazujemy naszym pociechom powinien być nie tylko pożywny i zdrowy, ale też ciekawie przyrządzony. Era, w której szykowano dzieciom do szkoły zwykłe kanapki z serem lub z szynką już dawno minęła. I całe szczęście! Przykuwająca wzrok forma podania sprawi, że dziecko z pewnością rzadziej sięgnie po niezdrowe słone przekąski, batoniki czy chipsy. Pomocne będą tu tzw. lunchboxy, które pomogą przechowywać różne rodzaje posiłków, jak również ułatwią transportowanie ich w szkolnej torbie. Nasz mały uczeń sam może wybrać sobie takie pudełko w dowolnym kolorze lub z ulubionym bohaterem kreskówki. To gadżet tak samo ważny jak np. piórnik i sporo mówi o dziecku i jego zainteresowaniach. Kolejną opcją śniadaniową, mogą być desery lub posiłki ze słoika, które możesz naszykować już dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki tuż przed wyjściem Twojej pociechy do szkoły. Najważniejsze, by posiłki były zróżnicowane i ciekawie zestawione. Z pomocą może nam tu przyjść urządzenie wielofunkcyjne Thermomix® TM6, czyli jeden sprzęt z ponad 20 funkcjami różnych urządzeń kuchennych. Dzięki niemu zaplanujesz też jadłospis na cały tydzień, wybierając posiłki spośród tysięcy dostępnych przepisów na platformie z przepisami Cookidoo®.

Zdrowe słodkości

Zaskakujące, ale tak – słodycze mogą mieć dobry wpływ na pracę mózgu. Jako rodzic nie powinieneś/powinnaś obawiać się słodkości w diecie ucznia, jeśli przygotujesz posiłki samodzielnie i zadbasz o to, by składały się ze zdrowych półproduktów. Suszone owoce, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), pestki (dyni, słonecznika) to bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezwykle ważnych dla pracy mózgu. Jego działanie wspierają też produkty bogate w żelazo (którego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się) jak kakao, nasiona chia czy ziarna amarantusa. Ucz malucha zdrowych nawyków żywieniowych, a dobre przyzwyczajenia z pewnością zaprocentują w przyszłości!

Istotna rola drugiego śniadania

Nie od dziś wiadomo (a zdanie to podziela wielu naukowców), że pożywne śniadanie poprawia koncentrację i zwiększa wydajność mózgu. Dzięki temu może wpłynąć na lepsze przyswajanie treści w szkole i wyniki. Każdy z nas wie, jak istotne jest pierwsze śniadanie. Niestety rola drugiego posiłku dnia jest już w cieniu. Zdarza się, że uznajemy za taki każdą, nawet drobną przekąskę. Tak naprawdę, powinien on stanowić pełnowartościowy posiłek i zawierać najważniejsze składniki odżywcze, by zapewnić naszemu dziecku uczucie sytości. Wybieraj możliwie najmniej przetworzone produkty, które stopniowo będą uwalniać energię w ciągu dnia, tak by starczyło jej dziecku na cały dzień. Własnoręcznie możesz przyszykować np. batoniki z musli, jaglankę czekoladowo-waniliową, wrapy z kurczakiem i kukurydzą lub włoską sałatkę makaronową. Te i wiele innych przepisów znajdziesz w nowej odsłonie kolekcji „Śniadanie ucznia III”, na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix®. 

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska

Wrapy z kurczakiem i kukurydzą

(TM6, TM5)

Składniki

1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
40 g oliwy z oliwek
500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 2 cm paski
150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
500 g wody
1 awokado, dojrzałe
4 tortille pszenne
4 łyżki majonezu
8 liści sałaty


Przydatne przybory kuchenne

papier do pieczenia, miseczka


Części urządzenia Thermomix

miarka, Varoma

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1.  Do naczynia miksującego wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz, dodać 2 łyżki soku z cytryny, skórkę otartą z cytryny i oliwę, wymieszać 30 s/obr. 3.

2.  Dodać kurczaka i kukurydzę, wymieszać 15 s//obr. 2.

3.  2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 60 x 40 cm) zmoczyć wodą, zmiąć w dłoniach i rozprostować. Zamarynowanego kurczaka i kukurydzę rozdzielić równomiernie na oba przygotowane arkusze papieru. Brzegi papieru zawinąć do góry i złączyć, tworząc 2 szczelne pakunki. Ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.

4.  Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i kukurydzą, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ obrać i pokroić w 1 cm paski. Przełożyć do miseczki, skropić pozostałą 1 łyżką soku z cytryny, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.

5.  Na każdej tortilli rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć po 2 liście sałaty, ¼ ugotowanego na parze kurczaka i kukurydzy i ¼ pasków awokado. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z kurczakiem i kukurydzą podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1.  Do miski wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz, dodać 2 łyżki soku z cytryny, skórkę otartą z cytryny i oliwę, dokładnie wymieszać.

2.  Dodać kurczaka i kukurydzę, wymieszać wszystkie składniki.

3.  Całość podgrzewać przez kilka minut na rozgrzanej patelni.

4.  Dodać odrobinę wody i dalej podgrzewać na patelni, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ obrać i pokroić w 1 cm paski. Przełożyć do miseczki, skropić pozostałą 1 łyżką soku z cytryny, odstawić. Patelnię z kurczakiem zdjąć z ognia.

5.  Na każdej tortilli rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć po 2 liście sałaty, ¼ przyrządzonego kurczaka i kukurydzy i ¼ pasków awokado. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z kurczakiem i kukurydzą podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.