Raport roczny 2023/24: Grupa FM Logistic potwierdza swoje cele strategiczne i kontynuuje wysiłki na rzecz osiągnięcia trwałej doskonałości operacyjnej

• 1 729 mln EUR przychodów Grupy, wzrost o 11% w porównaniu z rokiem 2022/23 przy stałych kursach wymiany i zakresie konsolidacji;
  • 50,8 mln EUR zysku EBIT, co stanowi wzrost o 40% w porównaniu z rokiem poprzednim;
  • -50% redukcja emisji CO2 w ciągu ostatnich 5 lat.

FM Logistic, jeden z wiodących podmiotów w sektorze logistyki i transportu, opublikował wyniki finansowe za rok obrotowy 2023/24, zakończony 31 marca 2024 roku. Pełne wyniki audytu są dostępne w raporcie rocznym. Na koniec minionego roku obrotowego rodzinna, niezależna, międzynarodowa Grupa osiągnęła  sprzedaż w wysokości 1 729 mln euro, co stanowi wzrost o 11% (przy stałych kursach wymiany i zakresie konsolidacji) w porównaniu z rokiem poprzednim. Te wyniki potwierdzają strategiczny nacisk Grupy na efektywność operacyjną i zrównoważony rozwój, zgodnie  przyjętym planem „Powering 2030”. To połączenie solidnego, sprawnego zarządzania, rygorystycznej kontroli nad finansami i wysiłków zespołu tworzonego przez 28 000 pracowników,  umożliwiło firmie dostosowanie się do wyzwań rynku.

FM Logistic realizuje swój strategiczny plan dla zapewnienia wysokich standardów obsługi i satysfakcji klienta

Do osiągnięcia  dobrych wyników w roku obrotowym 2023/24, przyczynił się w dużej mierze ostatni kwartał, przekraczający prognozy. Firma FM Logistic utrzymała dynamikę wyników, osiągając EBIT w wysokości 50,8 mln euro i  solidną pozycję gotówkową w wysokości 183 mln euro.

Sukces ten wynika z determinacji firmy w dążeniu do znacznego przekształcenia swojej organizacji w odpowiedzi na zmieniające się oczekiwania branży i nowe wymagania biznesowe. Plan działań udostępniony w 2023 r., skoncentrowany na dążeniu do doskonałości operacyjnej, transformacji usług i eksploracji nowych terytoriów, już przynosi efekty, o czym świadczy znaczna poprawa NPS Grupy, wskaźnika używanego do pomiaru satysfakcji klientów, który wzrósł na przestrzeni ostatnich dwóch lat z 26 do 53. Pozytywny wynik osiągnięto również wewnątrz  organizacji, gdzie zadowolenie pracowników sięga 90% (badanie Pulse 2024).

„Jako, że obecna sytuacja geopolityczna wymaga od nas szczególnej ostrożności, co do przyszłości gospodarczej, możemy być dumni z projektów, które zrealizowaliśmy. FM Logistic utrzymuje pozycję kluczowego gracza w branży, dzięki zaufaniu naszych klientów i zaangażowaniu zespołów, które codziennie pracują na sukces naszej firmy. Nasze dobre wyniki są  pozytywnym sygnałem dla przyszłego rozwoju Grupy”, podkreśla Jean-Christophe Machet, CEO FM Logistic.

Obiecujące wyniki w Europie Centralnej

Wzrost biznesu FM Logistic w Europie Centralnej zapewniły w minionym roku finansowym w dużej mierze  operacje e-commerce świadczone dla nowych i obecnych klientów operatora oraz rozwój sieci drobnicowej. Wykonany został również kolejny krok w kierunku automatyzacji magazynów. Dla jednego z klientów na platformie logistycznej zlokalizowanej w czeskich Lovosicach wdrożona została technologia AutoStore. To zautomatyzowany system przechowywania i pobierania małych produktów, wspierający realizację zamówień e-commerce.

Dla realizacji założeń planu strategicznego “Powering 2023” zintensyfikowane zostały działania w zakresie zrównoważonego rozwoju. FM Logistic CE wraz z partnerami biznesowymi rozpoczęło testy realizacji transportów przy wykorzystaniu samochodów elektrycznych.

FM Logistic przyspiesza swoje zrównoważone zobowiązania, co jest kluczową dźwignią dla wyników Grupy

W czasach, gdy zasada „coraz szybciej” proponowana przez podmioty gospodarcze i pożądana przez konsumentów nie jest już zgodna z wyzwaniami związanymi z ochroną zasobów planety, FM Logistic wzmacnia swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój.

Będąc przekonanym, że logistyka stanowi łącznik między przemysłem a konsumentami, od 2021 roku FM Logistic intensyfikuje swoje energooszczędne inicjatywy w ramach planu Powering 2030. Obecnie wszystkie decyzje podejmowane są przez pryzmat wdrażania wielokanałowych i zrównoważonych łańcuchów dostaw, dążenia do dobrego samopoczucia w pracy i zachęcających do bardziej odpowiedzialnej konsumpcji. W tym roku FM Logistic uruchomiło nową strategię zrównoważonego rozwoju opartą na 3 filarach: działania dla pracowników, działania dla ochrony planety i wspólne działania z partnerami biznesowymi. Do 2030 roku FM Logistic zmniejszy o połowę emisyjność swoich budynków magazynowych i osiągnie 90% wskaźnik zadowolenia pracowników.

„Nie ma prostego rozwiązania: to komplementarność działań i najlepszych praktyk, wdrażanych wspólnie w całej branży, pozwoli nam osiągnąć nasze cele w zakresie zrównoważonego rozwoju. W FM Logistic wierzymy, że logistyka “slow” może oferować korzystną dynamikę dla gospodarki, naszych klientów i naszych pracowników.”, podkreśla Jean-Christophe Machet.

Biorąc pod uwagę solidne wyniki odnotowane w latach 2023/24, FM Logistic z  optymizmem patrzy na nadchodzący rok. Grupa kontynuuje swoje zaangażowanie w zrównoważony, wielokanałowy łańcuch dostaw, mając na celu osiągnięcie średniego rocznego wzrostu sprzedaży o 10% do 2030 roku.