Obalamy mity na temat napojów gronowych

Nektar bogów, jeden z najstarszych trunków, który doczekał się nawet własnej dyscypliny naukowej (enologii) czy zawodu (sommelier), a wielbicieli ma na całym globie. Oczywiście mowa o napojach gronowych! Winiarstwo jest sztuką, a sommelierzy i koneserzy doceniają różnorodność szczepów i bogate bukiety tych szlachetnych trunków. Obok tak szerokiego zainteresowania, wśród konsumentów narosło również wiele mitów. Czy smakuje lepiej, im jest starsze? Czy kolory można mieszać? Czy korek to gwarancja wysokiej jakości? Rozwiewamy wątpliwości!

fot. materiały prasowe

Im starsze, tym lepsze

Jak głosi hiszpańskie powiedzenie: „przyjaciele i wino powinni być starzy”. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości tylko niektóre napoje gronowe – głównie te o wyższej kwasowości i taninach – mają potencjał dojrzewania, a bukiet ich aromatów z czasem się wzbogaca. Mowa tu o Bordeaux lub Cabernet Sauvignon. Co więcej, większość trafiających do sprzedaży butelek jest już gotowa do spożycia: szacuje się, że około 95% produkowanych na świecie trunków z tego rodzaju przeznaczonych jest do szybkiej konsumpcji, to m.in. dostępne w Winnicy Lidla propozycje z Nowego Świata. Oznacza to, że należy je spożyć w ciągu maksymalnie trzech lat od wyprodukowania.

Wino z wysokim potencjałem starzenia może rozwijać się nawet przez 20, 30 lat – w zależności od pochodzenia, szczepu i technologii produkcji. Dojrzewające w dębowych beczkach Bordeaux czy Barolo cechują się cięższą strukturą i bogatym bukietem przez co znacznie lepiej znoszą długoletnie przechowywanie w butelkach. Natomiast owocowe i lekkie pozycje – które dominują na rynku winiarskim – powstają z minimalnym udziałem tlenu, co pozwala na zachowanie ich aromatów w formie typowej dla szczepu, czyli przypominającej owoce i kwiaty – mówi Michał Jancik, główny sommelier sieci Lidl Polska.

Korek lepszy od zakrętki

Napoje gronowe z zakrętką bywają często uważane za mniej wartościowe niż te z korkiem. Jednakże warto zwrócić uwagę, że zakrętki zapewniają znacznie lepszą szczelność i są coraz częściej używane przez renomowane winnice na całym świecie. Wyżej była mowa o dużym procencie trunków z tej kategorii, które należy spożyć w ciągu 3 lat – właśnie zakrętki zapewniają doskonałą szczelność i zapobiegają nadmiernemu utlenieniu. Oprócz tego zamknięcie butelki korkiem naturalnym niesie ze sobą ryzyko, że trunki może dotknąć „choroba korkowa”. Jest ona wynikiem złożonych procesów chemicznych i biochemicznych, w których mikroorganizmy obecne w korku przekształcają związki chemiczne w TCA (2,4,6-trichloroanizol). Wada ta objawia się specyficznym, nieprzyjemnym zapachem zepsutego trunku, przykrywając naturalne aromaty i zabijając jego walory smakowe. Dotyka nawet kilku procent wytwarzanych na świecie korków, dlatego producenci coraz chętniej sięgają po zakrętki.

Duże wgłębienie to synonim dobrego wina

Rodzaj dna butelki nie ma wpływu na jakość i jej zawartość. Wklęsłe dno, zwane puntem, jest stosowane z różnych względów: w przypadku pozycji rocznikowych umożliwia gromadzenie się na dnie osadu, a także sprawia, że butelka jest odporna na ciśnienie. Ze względów praktycznych może także ułatwiać nalewanie. Z pewnością jednak nie dodaje trunkom ani jakości, ani smaku.

Kolorów i smaków nie mieszamy

Otóż nie! Teoria, że nie należy łączyć białego z czerwonym jest bardzo myląca, a mieszanie poszczególnych gatunków i smaków może przynieść bardzo interesujące rezultaty.

Przed posiłkiem w formie aperitifu warto postawić na opcję musującą, która pobudzi nasz apetyt. Kolejno możemy sączyć białe czy różowe, a następnie cięższe czerwone propozycje wytrawne. Słodkie opcje, takie jak Tokaj, warto jednak zostawić sobie na deser. Nie rozpieszczajmy naszych kubków smakowych słodkimi nutami przed wypiciem wina czerwonego lub białego wina wytrawnego, tak, aby jak najlepiej poznać walory smakowe degustowanych trunków – radzi Michał Jancik.

Czerwone podaje się tylko do czerwonego mięsa

Nowoczesna sztuka kulinarna zachęca do eksperymentowania wykraczającego poza standard: białe do ryb lub jasnego mięsa, a czerwone do czerwonego. Na przykład lekkie czerwone propozycje, takie jak Pinot Noir, doskonale komponują się z tłustymi rybami, takimi jak łosoś lub tuńczyk, a pełniejsze białe opcje, jak te ze szczepu Chardonnay, mogą równie świetnie pasować do wieprzowiny.

Czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej

Jedna z powszechnie powielanych zasad głosi, że białe napoje gronowe chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak duże uproszczenie, a w przypadku trunków z gatunków czerwonych – kolejny z mitów. Prawdą jest natomiast, że odpowiednia temperatura wpływa na percepcję smaku i pozwoli podkreślić zawarty w nim bukiet aromatów. I tak, czerwone napoje gronowe warto podawać lekko schłodzone – w zależności od gatunku powinno mieć około 14-18°C (z wyjątkiem Beaujolais Nouveau, które najlepiej smakuje w temperaturze 10-12°C).

Siarczyny nie takie straszne

Siarczyny szczególny niepokój zaczęły wzbudzać po tym, jak w 2005 r. Unia Europejska zdecydowała, że etykiety na butelkach powinny zawierać informacje o tym związku w składzie (jako ostrzeżenia dla alergików). Są one jednak naturalnym składnikiem wielu produktów takich jak herbata, jajka czy orzeszki ziemne, a w minimalnych ilościach – nawet skórek winogron. Jaką rolę pełnią w produkcji napojów gronowych? Zapobiegają namnażaniu się mikroorganizmów oraz hamują proces utleniania. Owszem, istnieją gatunki, które są produkowane bez dodatku siarczynów, jednak stanowią one znikomą część światowej produkcji. Są to pozycje z produkcji ekologicznych.

O Winnicy Lidla

Winnica Lidla to platforma do rezerwacji online. Jak działa? Użytkownik dodaje wybrane produkty do koszyka. Po potwierdzeniu złożenia rezerwacji, produkty wyruszą w drogę do dowolnie wybranego sklepu sieci Lidl na terenie Polski. Po dostarczeniu rezerwacji do sklepu, klient otrzyma SMS z informacją o możliwości jej realizacji. Od tego momentu użytkownik ma 7 dni na zakup zarezerwowanych produktów w wybranym sklepie, przy czym przed zakupem dodatkowo weryfikowany jest wiek kupującego. Więcej informacji o Winnicy Lidla można znaleźć w zakładce „Najczęściej zadawane pytania”.

Odkryj pełnię letnich smaków z winnymi przyprawami do letnich potraw!