Nie masz jeszcze prezentu na Dzień Ojca? Zaserwuj mu alternatywny, bezmięsny obiad!

W ostatnim czasie świętowaliśmy już Dzień Matki i Dzień Dziecka. Teraz przychodzi w końcu pora na Dzień Ojca, który przypada na 23 czerwca. Podaruj swojemu Tacie wspólnie spędzony czas! Specjalnie z tej okazji mamy dla Ciebie propozycję na uroczyste menu w nieco alternatywnej, bezmięsnej odsłonie. 

Każdy Tata ma jakieś swoje ulubione danie. Mówi się też, że najlepszymi szefami kuchni na świecie są właśnie mężczyźni. Coraz częściej dotychczasowe królestwo mam przejmują ojcowie. Z okazji nadchodzącego Dnia Ojca proponujemy odwrócenie ról i zaskoczenie wszystkich domowników. Co powiesz na całkowicie wegetariański posiłek?

ZALETY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ

Ograniczanie mięsa jest coraz popularniejsze. Niektórzy zaprzestają jeść mięso, bo nie do końca ufają jakości produktów, inni robią to ze względów etycznych. Dla jeszcze innych zaprzestanie lub częściowe ograniczenie spożywania mięsnych posiłków sprawiło, że poprawił się ich ogólny stan zdrowia. Taki sposób odżywiania się czyni nas zdrowszymi, ale także lepszymi mieszkańcami Ziemi. Przy odrobinie kreatywności i planowania można cieszyć się w pełni wegetariańskim jedzeniem. U wegetarian rzadziej występuje nadwaga i otyłość, obniża się cholesterol i spada ciśnienie tętnicze. Taki sposób odżywiania stwarza mniejsze ryzyko dla rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy chorób nowotworowych.

DOKŁADKA DLA TATY

Przygotuj dla swojego Taty uroczysty obiad z okazji jego święta i wypróbuj… banany! Obecnie prawdziwą furorę wśród wegetarian i wegan robi tzw. „bananina”. Przepis na pewno brzmi zaskakująco, ale jest naprawdę smaczny! Wystarczy, że dokładnie umyjesz skórkę od banana i za pomocą łyżeczki usuniesz jej miękką część wewnątrz. Następnie widelcem rozerwij skórkę, tak by przypominała szarpaną wołowinę. Ostatnim krokiem będzie obtoczenie jej w marynacie z sosu barbecue i przypraw oraz podsmażenie na patelni. Tak przygotowane „niemięso” zaserwuj jak burgera. Możesz go podać z frytkami z warzyw takich jak marchewka, seler, burak i pietruszka oraz z sałatką colesław. Ciekawostką jest, że banan w takiej postaci jest źródłem witaminy A oraz potasu. Jednocześnie zawiera sporą ilość błonnika i jest całkowicie bezpieczny dla żołądka. Gwarantujemy, że nowe smaki sprawią, że Twój Tata skusi się on na dodatkową porcję!

TYSIĄCE KULINARNYCH INSPIRACJI W JEDNYM MIEJSCU

Z pomocą w szykowaniu niecodziennego obiadu lub kolacji może przyjść Thermomix® TM6 – jedno z najbardziej wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych na świecie. Na co dzień korzystają z niego także szefowie kuchni renomowanych restauracji! Sprzęt z powodzeniem oferuje wiele funkcji zastępując różne urządzenia np. mielenie, wyrabianie ciasta, blendowanie, rumienienie, fermentowanie, gotowanie na parze czy ważenie. To jedno urządzenie, a wiele możliwości – dzięki niemu szybko ugotujesz nawet dwudaniowy obiad. To też kopalnia kulinarnych inspiracji dzięki tematycznym kolekcjom na platformie z przepisami Cookidoo®, które możemy wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia. Na platformie znajdują się przepisy na wszystkie wyżej wymienione potrawy – hamburgery z bananiną, frytki z warzyw, a nawet na domowy sos BBQ! Dodatkowo zachęcamy Cię do zapoznania się ze specjalną kolekcją „PYSZNE TORTY”. Bazując na przepisach z tej kolekcji możesz dodatkowo wyczarować Tacie wyjątkowy deser – własnoręcznie przygotowany tort, którego nie powstydziłby się najlepszy cukiernik!

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska

Burgery ze skórkami banana à la pulled pork

(TM6, TM5)

Składniki

100-150 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
15 g oleju
1 łyżeczka papryki, mielonej
½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
2 skórki z bananów, ekologicznych, średnio dojrzałych, umytych (patrz wskazówka)
2 bułki do burgerów
30 g sosu barbecue
¼ łyżeczki soli


Przydatne przybory kuchenne

patelnia


Części urządzenia Thermomix

Brak informacji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, paprykę, mieszankę przypraw z chili, czosnek i kmin rzymski, dusić bez założonej miarki 10 min/120°C//obr. . W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
  1. Do naczynia miksującego dodać przygotowane skórki bananów, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie bułki przekroić na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron.
  1. Do naczynia miksującego dodać sos barbecue i sól, podgrzewać bez założonej miarki 2 min/90°C//obr. 1. Przełożyć na podpieczone bułki. Burgery ze skórkami banana à la pulled pork podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Pokroić drobno cebulę i dodać do niej olej, paprykę, mieszankę przypraw z chili i kmin rzymski. Dusić na patelni na średnim ogniu przez kilka minut. W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
  2. Na patelnię dodać przygotowane skórki bananów, dusić bez założonej pokrywki przez 5 minut. W tym czasie bułki przekroić na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron.
  1. Na patelnię dodać sos barbecue i sól, podgrzewać przez 2 minuty. Przełożyć na podpieczone bułki. Burgery ze skórkami banana à la pulled pork podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).

Wskazówka

  • Do przygotowania nie należy używać skórek z bardzo dojrzałych bananów, ponieważ są one zbyt miękkie, aby uzyskać odpowiednią strukturę.
  • Skórki z bananów à la pulled pork można podawać w bułce do burgera z dodatkiem surówki coleslaw. Przepisy „Bułki do hamburgerów”, „Coleslaw” i „Sos BBQ” znajdują się na platformie Cookidoo®.