Ishida wprowadza na rynek innowacyjne rozwiązanie w technologii rentgenowskiej. System IX-PD-Poultry (IX-PD-45A2-P), który pozwoli producentom wykrywać kości w drobiu szybko i z niespotykaną dotąd precyzją.
Nowa maszyna została zaprojektowana w odpowiedzi na potrzeby dużych, nowoczesnych zakładów drobiarskich i z myślą o różnych partiach mięsa. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii Photo-Counting Dual Energy (PD) system skutecznie wykrywa kości zarówno w filetowanych, jak i porcjowanych kawałkach drobiu. Dzięki konfiguracji dwutorowej IX-PD-Poultry umożliwia kontrolę filetów z piersi, filetowanych udek i polędwiczek, wykrywając obecność kości obojczykowych, strzałkowych i żebrowych, a także niewielkich ciał obcych, takich jak druty stalowe.
IX-PD-Poultry nie tylko wykrywa ciała obce i kości, ale także zmniejsza ryzyko tzw. fałszywych odrzutów, tym samym eliminując kosztowny i czasochłonny proces ponownej obróbki produktu. W przypadku wykrycia zanieczyszczenia produkt trafia po podwójnym pasie transportowym z powrotem do systemu podawania. Operatorzy mogą wówczas usunąć ciało obce lub kość i ponownie przesłać produkt do kontroli rentgenowskiej.
Zastosowana technologia liczenia fotonów zapewnia najwyższą jakość obrazu rentgenowskiego. Dzięki pominięciu procesu scyntylacji – jednego z elementów zużywalnych w tradycyjnych systemach rentgenowskich – IX-PD-Poultry oferuje maksymalną wydajność przy jak najniższych kosztach eksploatacji.
Dodatkowo sprawdzone w praktyce system dwutorowy oraz system odrzutu i zwrotu produktów udało się zmieścić na niewielkiej przestrzeni, dzięki czemu urządzenie łatwo łączy się z istniejącymi liniami produkcyjnymi. Budowa zapewniająca higienę i dostęp z każdej strony umożliwiają szybkie czyszczenie i ponowny montaż.
– Wiemy, jak wielką wagę firmy drobiarskie przykładają do jakości produktów i rygorystycznych standardów, które muszą spełniać. Nawet najmniejszy błąd, taki jak fragment kości czy kawałek drutu, może poważnie zaszkodzić wizerunkowi marki – podkreślił Glen Oxborough, business manager X-Ray Inspection w Ishida Europe.
– Konieczność skuteczniejszej ochrony marki była jednym z głównych czynników, które skłoniły Ishida do opracowania IX-PD-Poultry. Nowoczesne rozwiązanie zapewnia najwyższą jakość przetwarzania obrazu, dzięki czemu producenci mogą mieć całkowitą pewność co do jakości oferty dla sektora detalicznego i gastronomicznego – dodał Oxborough. – IX-PD-Poultry to kolejna pozycja w bogatej ofercie systemów kontroli rentgenowskiej Ishida, które zapewniają naszym klientom pełne bezpieczeństwo i niezawodność w przetwórstwie drobiu.
Więcej informacji o serii IX-PD można znaleźć na stronie:
https://www.ishidaeurope.com/en/products/inspection-quality-control/x-ray-inspection-systems/photon-counting-dual-energy-ix-pd-series/
*************************************************************************************************
Źródło: Ishida
O marce Ishida:
Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego dotyczących ważenia, pakowania i kontroli jakości. Firma wspiera producentów w obniżaniu kosztów i minimalizowaniu przestojów, zwiększając automatyzację, wydajność operacyjną oraz maksymalizując zyski.
Dzięki globalnej bazie obejmującej ponad 100 000 zainstalowanych maszyn przemysłowych Ishida oferuje szeroki zakres zastosowań w wielu branżach. Jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych oraz jednym z przodujących globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, tray sealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 5.0.
Bogata gama produktów, dogłębna wiedza oraz doświadczenie firmy w różnych branżach pozwalają Ishidzie projektować i wdrażać kompleksowe rozwiązania „pod klucz” dostosowane do specyfiki danego sektora (w tym branż takich jak przekąski, suche produkty spożywcze, mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe oraz świeże artykuły).
Misją firmy jest odegranie kluczowej i trwałej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności. Ishida dąży do tego, aby wyroby spożywcze na całym świecie były dostarczane i konsumowane w sposób bezpieczny, wydajny i zrównoważony.