Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo ?
Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 3,5 godziny
Czas pieczenia 50-60 min
Składniki:
- 200 ml letniej wody
- 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 200 g mąki pszennej typ 400-500
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- ziarna i nasiona (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
- Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
- Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
- Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
- Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
- Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.
Uwagi:
- Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.
Źródło: slodkiblog.p