Mielone, którymi mogą cieszyć się osoby nietolerujące glutenu? Tak, to możliwe. Koniecznie sprawdź przepis na nową wersję tradycyjnego dania.
Kotlety mielone bez glutenu, czyli bez dodatku bułki. Zamiast namoczonego lub tartej bułki dodajemy serek kremowy. Panierkę wykonujemy zaś ze zmielonych płatków owsianych.
Kotlety mielone. Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 duża łyżka naturalnego serka kremowego (Philadelphia)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- olej do smażenia
- zmielone płatki owsiane/mąka owsiana
Kotlety mielone. Sposób wykonania:
- cebulę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na małych oczkach
- do miski przełóż mięso, jajko, cebulę, serek oraz przyprawy
- wszystko porządnie wyrób ręką
- z masy formuj małe kotlety
- kotlety obtaczaj w mące owsianej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia