Funkcjonalne sposoby na przechowywanie żywności
Duże i samodzielne kuchenne spiżarnie, pełne półek z przetworami, które pamiętamy z domów naszych dziadków, niestety bardzo rzadko można zaaranżować we współczesnym budownictwie. Jak wygląda zatem nowoczesna spiżarnia w kuchni? Jakie rozwiązania pomogą wygodnie przechować żywność oraz usprawnią przygotowywanie posiłków i pozwolą tym samym zaoszczędzić cenny czas? Hettich Intelligent Kitchens podpowiada, na jakie systemy warto zwrócić uwagę.
Kuchenne meble spełniają bardzo wiele funkcji i stawia się przed nimi sporo wymagań. Z jednej strony muszą posiadać obszerne blaty robocze, a do tego sprytne schowki na kubki, sztućce oraz małe AGD. A co z przechowywaniem żywności? Oczywiście – większość z niej ma swoje miejsce w lodówce, ale często zapominamy o suchych produktach, słoikach i puszkach, a także zapasach. Dobrze zaaranżowana nowoczesna spiżarnia w kuchni jest nieoceniona w każdym domu i warto ją dobrze przemyśleć jeszcze przed zmianą mebli.
Nowoczesna spiżarnia w kuchni – problemem są nieregularne kształty
W przypadku przechowywania żywności pojawia się duży problem w zakresie wielkości oraz rodzaju opakowań określonych produktów. Długi makaron spaghetti, lekkie saszetki z przyprawami, mała puszka z sardynkami, duża paczka chipsów, szklane butelki z oliwą, batoniki muesli o różnorodnej wielkości oraz rodzinny 2-litrowy karton soku to niekoniecznie produkty, które łatwo się wspólnie magazynuje. Co więcej, po każdych zakupach lista produktów może być zupełnie inna. Jak zatem zaaranżować nowoczesną spiżarnię w kuchni, która będzie funkcjonalna w każdej sytuacji?
Szuflada – królowa przechowywania
Według opinii użytkowników nic nie usprawnia tak bardzo przestrzeni kuchennej jak szuflada. Dlaczego? Przede wszystkim pozwala uporządkować produkty spożywcze w logiczne grupy (np. tematycznie lub wielkościowo), a także ułatwia dostęp nawet do tych, znajdujących się na samym ich końcu. Wiele osób już dawno okrzyknęło szuflady sposobem na najlepszą nowoczesną spiżarnię w kuchni. Systemy prowadnic z delikatnym i pełnym wysuwem to bezpieczeństwo dla szklanych opakowań. Z kolei przejrzyste oskrzynie ze szkła lub tworzywa pozwalają łatwo dojrzeć, co znajduje się we wnętrzu szuflady (polecamy np. system Inlay). Dodatkowo do dyspozycji mamy organizatory i wkłady do szuflad, dzięki którym nie zagubią się nawet najmniejsze produkty, takie jak kostki bulionowe, a te w delikatnych opakowaniach nie ulegną uszkodzeniu. Szuflady można tworzyć w różnych wersjach – wąskie, szerokie, głębokie oraz płytkie (niezwykłą dowolność w wielkościach oraz designie daje system szuflad AvanTech YOU). Jeśli posiadamy wystarczającą ilość miejsca, to warto zaaranżować szuflady w słupek i np. ukryć je za jednym frontem meblowym.
Dowiedz się więcej!
Wśród ciekawych rozwiązań dla nowoczesnych spiżarni w kuchni warto wymienić także pojemne szafki górne z frontem przesuwnym, który może pozostać otwarty na cały czas pakowania lub przygotowywania posiłku. Dobrym wyjściem do magazynowania cięższych produktów są wysuwane oraz obrotowe kosze do zamontowania w dolnych korpusach.
Zapoznaj się z innymi innowacyjnymi pomysłami na przechowywanie żywności na naszej stronie: www.intelligentkitchens.hettich.com i już dziś zaaranżuj wymarzoną spiżarkę.
Więcej na: hettich.com/pl