Kotlety Korsarza

Kotlety korsarza są soczyste, w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne na obiad ale i jako pyszna imprezowa przekąska w towarzystwie ulubionego sosu czy ketchupu sprawdzą się wyśmienicie. Pyszne kotlety siekane z kurczakiem, porem, ananasem i serem żółtym.

Składniki:

  • Duży podwójny filet z kurczaka, u mnie 600 gram
  • 1 średni por
  • 4-5 plasterków ananasa
  • 200 gram sera żółtego
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • pora ktoimy na plasterki lub półplasterki, przesmażamy na pateli z odrobiną oleju ok 3-4 minuty do momentu aż zmięknie, ściągamy gazu i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie szykujemy resztę składników.
  • pierś z kurczaka oraz odsączone plastry ananasa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do większej miski,ser ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy do reszty składników wraz z przestudzonym porem.
  • wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę. Całość doprawaimy i dokłądnie mieszamy przy pomocy łyżki aż wszystkie składniki dobrze się z sobą połączą.
  • na patelni na rozgrzany olej wykładamy łyżką naszą masę, formujemy kotelciki i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok 3-4 minuty do momentu aż się zarumienią i przy pomocy szpatułki delikatnie obracamy na drugą stronę.
  • po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.

źródło: kasiawgarach.pl