Kotlety korsarza są soczyste, w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne na obiad ale i jako pyszna imprezowa przekąska w towarzystwie ulubionego sosu czy ketchupu sprawdzą się wyśmienicie. Pyszne kotlety siekane z kurczakiem, porem, ananasem i serem żółtym.
Składniki:
- Duży podwójny filet z kurczaka, u mnie 600 gram
- 1 średni por
- 4-5 plasterków ananasa
- 200 gram sera żółtego
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- pora ktoimy na plasterki lub półplasterki, przesmażamy na pateli z odrobiną oleju ok 3-4 minuty do momentu aż zmięknie, ściągamy gazu i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie szykujemy resztę składników.
- pierś z kurczaka oraz odsączone plastry ananasa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do większej miski,ser ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy do reszty składników wraz z przestudzonym porem.
- wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę. Całość doprawaimy i dokłądnie mieszamy przy pomocy łyżki aż wszystkie składniki dobrze się z sobą połączą.
- na patelni na rozgrzany olej wykładamy łyżką naszą masę, formujemy kotelciki i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok 3-4 minuty do momentu aż się zarumienią i przy pomocy szpatułki delikatnie obracamy na drugą stronę.
- po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.
źródło: kasiawgarach.pl