W minioną niedzielę, 18 lutego w szczecińskiej restauracji Popeyes odbył się finał tegorocznego konkursu kulinarnego TOP CHEF organizowanego przez Centrum Opieki nad Dzieckiem. Jego uczestnikami było siedmioro finalistów wyłonionych w pierwszym etapie konkursu, a przewodniczącą jury została Justyna Wełna, na co dzień kierująca restauracją Popeyes w Szczecinie.
Tegoroczny konkurs TOP CHEF odbywał się w dwóch etapach: pierwszy miał miejsce w styczniu w siedzibie Centrum Opieki nad Dzieckiem im. Konstantego Maciejewicza w Szczecinie. Wzięło w nim udział ponad 40 uczestników, spośród których jury wyłoniło finałową siódemkę. Drugi etap zrealizowano w restauracji Popeyes w szczecińskim Centrum Galaxy, przy Al. Wyzwolenia 18. Najpierw finaliści weszli do kuchni, by przyglądać się, jak powstają słynne, soczyste kurczaki w chrupiącej panierce, w przyprawach w luizjańskim stylu, by potem samodzielnie przygotować autorskie kanapki inspirowane nowoorleańską kuchnią Popeyes. Zwycięzca przygotował kanapkę z kurczakiem w stylu azjatyckim okraszoną wieloma autorskimi dodatkami. Jury obradowało pod przewodnictwem Justyny Wełny managerki szczecińskiej restauracji Popeyes.
– Współpracę naszej marki z konkursem TOP CHEF zainicjowała kierowniczka szczecińskiej restauracji Popeyes, Justyna Wełna, która od lat angażuje się w to wydarzenie. Nawet przez chwilę nie wahaliśmy się, bo bardzo nam się spodobał ten pomysł i jesteśmy dumni, że mamy na swoim pokładzie ludzi z taką pasją, i że dzięki temu wspólnie możemy pomóc dzieciom z placówek opiekuńczo – wychowawczych wchodzących w skład Centrum Opieki nad Dzieckiem w Szczecinie. – mówi Kamila Węcka, Marketing Manager Popeyes w Polsce. – Popeyes chętnie wspiera lokalne inicjatywy, zwłaszcza te związane z gotowaniem i kreatywnością w kuchni. Z niecierpliwością czekaliśmy na receptury dań młodych kucharzy, którzy w konkursie mieli wykorzystać nasze produkty, tworząc swoje autorskie sosy. I warto było czekać, bo ich kreatywność i talent kulinarny pozytywnie nas zaskoczyły – dodaje Węcka.
– Bardzo cieszymy się, że w tegorocznej edycji Top Chef wsparła nas nowo otwarta restauracja Popeyes ze swoimi oryginalnymi produktami. Nasi wychowankowie zawsze z niecierpliwością wyczekują konkursu kulinarnego, który także cieszy się dużym zainteresowaniem samych wychowawców, chętnie angażujących się w ten projekt. – mówi Sławomir Kremer pomysłodawca konkursu.
Konkurs TOP CHEF organizowany jest cyklicznie. W inicjatywie biorą udział dzieci z placówek opiekuńczo-wychowawczych wchodzących w skład Centrum Opieki nad Dzieckiem w Szczecinie.
***
Założona w Nowym Orleanie w stanie Luizjana w USA w 1972 roku, Popeyes® ma ponad 50-letnią historię i tradycję kulinarną. Kuchnia Popeyes® wyróżnia się unikalnym menu, w stylu luizjańskim. Sieć znana jest z doskonałego smaku kurczaka marynowanego w mieszance przypraw Louisiana Cajun, którego można spróbować w wersji łagodnej i pikantnej. W ofercie znajdziemy kanapki z kurczakiem czy rożne części panierowanego kurczaka. Nie zabraknie też dodatków typowych dla kuchni amerykańskiej. Przywiązanie sieci do dziedzictwa i aromatycznego, autentycznego jedzenia z Luizjany pozwoliła Popeyes® stać się jedną z największych na świecie restauracji szybkiej obsługi z kurczakiem, z prawie 4200 restauracjami w USA i na całym świecie. Popeyes jest spółką zależną Restaurant Brands International Inc. („RBI”), jednej z największych na świecie firm zajmujących się restauracjami szybkiej obsługi z ponad 35 miliardami dolarów rocznej sprzedaży w całym systemie i około 30000 restauracji w ponad 100 krajach. RBI jest właścicielem czterech najbardziej znanych i kultowych marek restauracji szybkiej obsługi na świecie – BURGER KING®, TIM HORTONS®, POPEYES® i FIREHOUSE SUBS®. Markę Popeyes do Polski wprowadza firma Rex Concepts. Aby dowiedzieć się więcej o marce Popeyes®, odwiedź stronę www.popeyespolska.com lub śledź nas na Facebooku, Tiktoku, Twitterze i Instagramie.