Aviko ustanawia nowe standardy w pakowaniu frytek

Trzy wydajne wagi wielogłowicowe CCW-RV marki Ishida odgrywają kluczową rolę w realizacji strategii rozwoju niemieckiego oddziału spółki Aviko, specjalizującej się w przetwórstwie ziemniaków. Urządzenia te zwiększyły wydajność o imponujące 40%, umożliwiając firmie skutecznie zaspokajać rosnące zapotrzebowanie sektora handlowego i gastronomicznego na mrożone frytki oraz inne produkty ziemniaczane.

Dane liczbowe

  1. Trzy 14-głowicowe wagi, wyposażone w zasobniki o pojemności 7 litrów, obsługują mrożone produkty ziemniaczane w ramach planowanej modernizacji systemów ważenia i pakowania.
  2. Nowe urządzenia zwiększają wydajność o 40%, jednocześnie ograniczając straty – na każdą torebkę mrożonych frytek (2,5 kg) przypada zaledwie 5 g naddatku (czyli ok. jednej frytki na torebkę!).
  3. Maszyny wyróżniają się niskim pobieraniem energii – zużywają jej o 20% mniej w porównaniu z typowymi wagami wielogłowicowymi, a w trybie oszczędnym nawet o 50% mniej.

Zakłady Aviko Deutschland GmbH w Rain (Bawaria) przetwarzają około 40 ton ziemniaków na godzinę, produkując przede wszystkim frytki, a także ćwiartki ziemniaczane i smażone ziemniaki. Tak duża skala produkcji wymaga efektywnych i niezawodnych rozwiązań pakujących. W zakładzie rolę tę pełni osiem wag wielogłowicowych Ishidy, które przez całą dobę precyzyjnie odmierzają porcje mrożonych produktów do torebek o wadze od 450 g do 2,5 kg. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania konieczne stało się jednak dalsze zwiększenie wydajności.

W 2023 roku zaczęliśmy stopniowo zastępować dotychczasowe wagi wielogłowicowe nowymi – komentuje Stefan Leuker, dyrektor działu konserwacji. Na miejsce trzech starszych modeli Ishidy wprowadzono nowoczesne urządzenia, a firma złożyła już kolejne zamówienia.

Nowe wagi wielogłowicowe CCW-RV-214, wyposażone w 7-litrowe zasobniki, od razu usprawniły pracę zakładu. Dzięki nim możliwe stało się m.in. napełnianie 70 paczek o wadze 450 g frytek na minutę – to znaczący wzrost w porównaniu z 50 paczkami na minutę w przypadku poprzednich modeli.

Wyższą sprawność maszyn zapewnia innowacyjna pięciostopniowa technologia filtrowania cyfrowego Ishidy oraz autorski system Anti-Floor-Vibration (AFV). Mrożone frytki trafiają na stół rozdzielczy, skąd są transportowane przez 14 podajników wibracyjnych do zasobników pośrednich i wagowych. System filtrowania cyfrowego i AFV skracają czas stabilizacji pojemników, co pozwala na maksymalne wykorzystanie liczby głowic przy każdym kolejnym szacowaniu ciężaru.

Program analizuje trzy najlepsze kombinacje w cyklu ważenia, a następnie sprawdza je ponownie i wybiera tę, która najbardziej odpowiada wadze docelowej. Dzięki temu urządzenia osiągają wysoką prędkość pracy przy zachowaniu najwyższej precyzji i dokładności. Jak podkreśla Stefan Leuker, odchylenie w przypadku torebki (2,5 kg) wynosi zaledwie 5 g, co odpowiada masie jednej frytki.

System AFV neutralizuje wszelkie drgania zewnętrzne, co zapewnia niezawodność czujników tensometrycznych oraz najwyższą precyzję i wydajność odmierzania. Czujniki te umieszczone w czterech narożnikach urządzenia monitorują wibracje podłoża, a inteligentne oprogramowanie uwzględnia te zakłócenia, korygując obliczenia wagi.

W przeciwieństwie do naszych starszych urządzeń wibracje z otoczenia produkcyjnego nie wpływają na dokładność ważenia – potwierdza Leuker.

Aviko korzysta również z opcji szybkiej zmiany produktów, która ma miejsce kilka razy w tygodniu dzięki wstępnie zaprogramowanym ustawieniom w intuicyjnym interfejsie użytkownika. Wygodę i oszczędność czasu zapewnia w tym przypadku funkcja automatycznej konfiguracji. Proces czyszczenia na mokro, który odbywa się co dwa tygodnie, wymaga jedynie minimalnych przestojów. Wszystkie komponenty (w tym jednostki napędowe) spełniają normy IP69K, co umożliwia szybkie i dokładne mycie. Dodatkowo pochyłe powierzchnie maszyn pozwalają na łatwe odprowadzanie wody, a to przyspiesza suszenie maszyn.

Ponadto wagi CCW-RV wyróżniają się niskim zużyciem energii. Przy pełnym obciążeniu pobierają około 20% mniej energii w porównaniu z tradycyjnymi wagami wielogłowicowymi, a w trybach oszczędnych (Half Power i Eco Mode) – nawet o 50% mniej.

Urządzenia są niezwykle energooszczędne, co stanowi szczególnie cenny atut podczas audytów – dodaje Leuker. – Dzięki nowym wagom wielogłowicowym Ishidy jesteśmy w stanie zapakować znacznie większe ilości produktów i sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu rynkowemu. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tych maszyn – podsumowuje.

Aviko przewiduje, że okres amortyzacji urządzeń wyniesie 2,5 roku.

O Kliencie:

Aviko Deutschland GmbH, z siedzibą w Rain am Lech, to lider w sektorze mrożonych produktów ziemniaczanych. Firma dostarcza swoje produkty do ponad tysiąca hurtowni w Niemczech oraz na rynki szwajcarski i austriacki. Aviko Deutschland stanowi część holenderskiego koncernu produkcji żywności Aviko z siedzibą w Steenderen. Przedsiębiorstwo jest jednym z największych przetwórców ziemniaków na świecie, a jej stabilność finansową gwarantuje spółka matka Royal Cosun, osiągająca roczny obrót na poziomie 3,7 mld euro.

www.aviko.de

*************************************************************************************************

Źródło: Ishida

O marce Ishida:

Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego dotyczących ważenia, pakowania i kontroli. Firma wspiera producentów w obniżaniu kosztów i minimalizowaniu przestojów, zwiększając automatyzację, wydajność operacyjną oraz maksymalizując zyski.

Dzięki globalnej bazie obejmującej ponad 100 000 zainstalowanych maszyn przemysłowych Ishida oferuje szeroki zakres zastosowań w wielu branżach. Jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych oraz jednym z przodujących globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 5.0.

Bogata gama produktów, dogłębna wiedza oraz doświadczenie firmy w różnych branżach pozwalają Ishidzie projektować i wdrażać kompleksowe rozwiązania „pod klucz” dostosowane do specyfiki danego sektora (w tym branż takich jak przekąski, suche produkty spożywcze, mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe oraz świeże artykuły).

Misją firmy jest odegranie kluczowej i trwałej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności. Ishida dąży do tego, aby wyroby spożywcze na całym świecie były dostarczane i konsumowane w sposób bezpieczny, wydajny i zrównoważony.